De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiodinsdag, 26 oktober 2010

Staatssecretaris wil financieel ruimte houden bij nog aan te kopen grond voor natuurgebieden
Bleker: doorgaan met de natuurontwikkeling

Leeuwarden - Het is niet de bedoeling dat provincies nieuwe verplichtingen aangaan voor de ontwikkeling van natuurgebieden, maar die gebiedsontwikkeling moet ook niet stil komen te liggen. De provincies moeten de regie daarin behouden.

Dat is de boodschap van Henk Bleker, de nieuwe staatssecretaris LNV, gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wijst op het regeerakkoord met bezuinigingen op natuurbeleid en de afspraak om realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het natuurnetwerk dat in 2018 af moest zijn, opnieuw te bezien. Hoe groot de EHS wordt en of dat verschilt van de oorspronkelijke plannen, wordt later duidelijk. De CDA-bewindsman wil financieel ruimte houden om andere keuzes te kunnen maken bij de nog aan te kopen grond voor natuurgebieden en het beheer daarvan.
De staatssecretaris kreeg het daags na de installatie van het kabinet-Rutte aan de stok met de provincie Flevoland, toen hij aangaf dat het rijk niet verder wil met de aanleg van natuurgebied Oostervaarderswold. Het Oostvaarderswold moest de Veluwe en de Oostvaardersplassen met elkaar gaan verbinden.
Fryslân is woedend over de eenzijdige opzegging van bestuursafspraken, zo liet het eerder al weten. Voor investeringen in het landelijk gebied - de EHS en de de aanleg van de robuuste as (verbindingszone van water) - ging jaarlijks veertig miljoen euro naar Fryslân. Het rijk wil daarvan nu minimaal 25 procent afhalen.

Aanleg wegen

Gedeputeerde Konst zei te verwachten dat de bezuiniging vooral gevolg voor de aankoop en inrichting van grond rondom de aanleg van nieuwe wegen als de Centrale As, de Haak om Leeuwarden en de verdubbeling van de N381 tussen Drachten en Donkerbroek. De aanleg van de wegen zelf komt niet in gevaar, maar wel de inpassing in het landelijk gebied.
Dat de aankoop van grond voor de EHS zou worden vertraagd, was bij de presentatie van het regeerakkoord al bekend. In Fryslân moet tot 2014 2200 hectare natuurgebied worden aangekocht; de provincie zit nu op twaalfhonderd hectare. Daarnaast moet 3500 hectare natuurgebied worden ingericht; hiervan is tweeduizend hectare gerealiseerd. Met de aankoop van natte natuur voor de robuuste natte as ligt de provincie ver achter. In totaal gaat het om zevenhonderd hectare natuur die de provincie moest aanschaffen, daarvan heeft Fryslân pas zeven hectare in bezit.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties