De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiodinsdag, 26 oktober 2010

Extra vergadering over de Tall Ships Race uitgesteld
Harlingen - De extra gemeenteraadsbijeenkomst in Harlingen over het prestigieuze zeilevenement Tall Ships Race is uitgesteld. De bijeenkomst stond voor morgenavond gepland, maar er is meer tijd nodig om een nieuw raadsvoorstel te schrijven. De vergadering is verschoven naar 3 november.
Het college van burgemeester en wethouders van Harlingen wilde wel vier ton beschikbaar stellen voor het binnenhalen van de race, maar de coalitiepartijen Frisse Wind, SP, GroenLinks, Harlinger Belang en D66 vonden dat het college hiervoor geen goede onderbouwing gaf. Zo ontbrak de financiële uitleg, en zouden er veel verborgen kosten zijn. Bovendien vond de coalitie dat niet duidelijk werd aangegeven hoe Harlingen een dergelijk mega-evenement veilig zou kunnen laten verlopen. Het voorstel werd onlangs dan ook in een raadsvergadering door een meerderheid afgeschoten.
De organisatie vraagt de gemeente een bijdrage van vierhonderdduizend euro, maar de coalitie vindt dat nogal veel geld. Van fondsen en het bedrijfsleven wordt eveneens vier ton gevraagd, net als van de provincie. Intussen hebben Harlinger ondernemers 250.000 euro ingezameld. Dit bedrag biedt volgens de oppositie (CDA, VVD, CU, PvdA) weer nieuwe perspectieven en vroeg daarom een extra raadsvergadering aan.
Burgemeester Scheffer van Harlingen zei eerder in het Friesch Dagblad dat Harlingen mooie kansen laat liggen als zo’n mooi publieksevenement aan de stad voorbij gaat. ,,We lopen een deuk op in ons imago van havenstad, het zeevaartonderwijs kan zich minder ontplooien.”
Ruim een jaar reisde Scheffer naar zeilevenementen en vergaderingen van organisator Sail Training International (STI) om zijn stad te promoten, met instemming van de raad. Hij zag het als een grote overwinning dat STI Harlingen officieel uitnodigde om starthaven te zijn.
Tall Ships Races
De Tall Ships Race bestaat sinds 1956. Aan het zeilevenement doen jaarlijks zeilschepen van over de hele wereld mee. De race is bedoeld om jongeren onder de 25 jaar kennis te leren maken met de zee- en het zeilgebeuren. Het is dan ook verplicht dat de helft van de bemanning tussen de vijftien en 25 jaar is. Elk zeilschip of jacht (monohull) met een lengte over de waterlijn van 9,14 meter en meer mag meedoen. Harlingen wil in 2014 gasthaven zijn voor de Tall Ship Race.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties