De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodinsdag, 23 november 2010

Stichting organiseert al 25 jaar een kindervoorstelling
Bij Sinterklaas hóórt gewoon sprookje op het Bildt

Sint Annaparochie - Al 25 jaar is het vaste prik op het Bildt: het sinterklaassprookje. In veel plaatsen is deze traditie ter ziele gegaan. De organisatie op het Bildt profiteert hier juist weer van. Liefst twintig schoolklassen worden dit jaar verwacht.

Door Sippie Miedema.
Iedereen meegeteld verwacht Saapkje Jousma zeker 1350 mensen in multifunctioneel centrum Ons Huis in Sint Annaparochie. Allemaal komen ze kijken naar het sinterklaassprookje. Dit jaar voeren de vrijwilligers Wie de schoen past op, een bewerking van het Assepoester-verhaal.
Vooral kinderen komen kijken, maar natuurlijk ook hun begeleiders. Op woensdagmiddag is er bovendien een uitvoering voor de ouderen en op zaterdag is er ’s avonds nog een extra uitvoering voor de volwassenen.
Het sprookje hoort namelijk bij Sinterklaas, al 25 jaar lang. Zo in het begin van de jaren tachtig gingen de kinderen vanuit het Bildt naar de Harmonie in Leeuwarden om een uitvoering bij te wonen. De leerkrachten waren toen zo enthousiast dat ze zelf iets wilden opvoeren, maar dan dichter bij huis. Van de gemeente kregen ze toestemming en sindsdien hoort het theaterstuk erbij bij de Bildtkers.
De groep bestaat inmiddels uit vijftien toneelliefhebbers uit verschillende dorpen. Het sinterklaas-seizoen begint voor hen al in de zomermaanden. Het bestuur beslist voor de zomervakantie welk stuk er zal worden gespeeld, zodat de spelers in de zomervakantie de teksten kunnen doornemen. In de maanden daarna wordt er twee keer per week geoefend en iedereen plant in de laatste week van november vrij. Elke dag is er namelijk een uitvoering.

Ander stuk

In principe kiest de stichting ieder jaar een ander stuk. ,,We luisteren altijd goed naar de toeschouwers”, vertelt Jousma. ,,Als we een tijdje een modern stuk hebben gespeeld, hoor je soms dat mensen toch liever iets traditioneels willen en dan spelen we daar op in. Het stuk van dit jaar hebben we eerder gespeeld. Het is een jubileumjaar en bij dit stuk hadden we van die mooie decorstukken. Er zit bijvoorbeeld een heel mooi kasteel bij. Hier is heel wat van te maken.”
Het stuk wordt betaald met steun van sponsors, plaatselijke winkeliers, en de gemeente. Die betaalt een paar euro voor elk entreekaartje dat wordt verkocht. ,,En we doen natuurlijk zuinig aan.”
Het sinterklaassprookje op het Bildt, geregisseerd door Roel Heidema, wordt de laatste jaren steeds drukker bezocht. Dit jaar hebben er al twintig klassen geboekt. De oorzaak ligt in de malaise bij de stichtingen elders. Veel organisatoren hebben moeite om sponsors te vinden. In Leeuwarden heeft dit een einde gemaakt aan de jaarlijkse opvoering in De Harmonie. ,,We merken dat er nu ook schoolklassen komen uit gemeenten die anders naar De Harmonie gingen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties