De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodinsdag, 23 november 2010

Gemeenteraad Leeuwarden wikt en weegt
Gemeente wil SC Cambuur helpen, maar hoe

Leeuwarden - Een meerderheid in de gemeenteraad van Leeuwarden is onder strenge voorwaarden bereid om SC Cambuur te helpen. Hoe is nog onduidelijk. Door Patrick van ’t Haar.

Wethouder Marco Florijn krijgt echter de gelegenheid verder te praten met mogelijke investeerders en te onderzoeken hoe groot de kans is dat Cambuur de huidige crisis overleeft.
De ontwikkelingen rond SC Cambuur gaan zo snel, dat de raadsleden gisteravond hun voorbereide speeches konden weggooien. Bij aanvang van de vergadering was alleen duidelijk dat een groep ondernemers bereid is om vijf ton in de Leeuwarder voetbalclub te steken, maar wel onder voorwaarde dat de gemeente ook de helpende hand toesteekt. Bij voorkeur door een garantstelling voor een lening van een miljoen euro - het bedrag dat Cambuur onmiddellijk nodig heeft om het seizoen uit te kunnen spelen.
Wat vooraf niet bekend was, is dat een aantal leden van de Raad van Commissarissen, die geld geleend hebben aan Cambuur, bereid is die leningen ter waarde van anderhalf miljoen euro om te zetten in nieuw uit te geven aandelen. Daardoor zou het negatieve eigen vermogen van Cambuur teruggebracht worden tot ruim drie miljoen euro.
En, zo bevestigde wethouder Florijn tijdens de vergadering, er zijn vergevorderde gesprekken met een derde partij, los van Cambuur en los van de ondernemers die al hebben aangegeven te willen investeren in de club. Die derde partij - die nog anoniem wil blijven - zou ook financieel willen bijdragen om de club van de ondergang te redden. SC Cambuur zelf kondigde nog aan om met de uitgifte van aandelen geld te willen binnenhalen en bereid te zijn de organisatie transparant te maken.
De PvdA, de VVD, de NLP gaven Florijn de ruimte om verder te praten en toonden zich bereid om onder strenge voorwaarden Cambuur te steunen. En ook de FNP leek daartoe bereid. Het CDA daarentegen was het meest uitgesproken: steun voor Cambuur op financieel gebied zit er niet in. En ook Pal/GroenLinks lijkt er op basis van de vergadering weinig voor te voelen.

Sluitend perspectief

Als voorwaarden voor eventuele steun moet Cambuur een sluitend meerjarenperspectief zien, zo stelde een meerderheid in de gemeenteraa. De structuur van de club zal transparanter moeten worden en de schulden van de club zullen moeten worden weggewerkt.
Duidelijkheid over de toekomst van Cambuur, is er nog niet. Florijn gaat de komende dagen verder praten met de derde partij. En hij laat door deskundigen op financieel gebied onderzoeken hoe levensvatbaar de voetbalclub is. ,,Er moet een perspectief zijn, en geen uitstel van executie”, aldus de wethouder. Daarnaast laat hij verschillende vormen van eventuele steun door de gemeente aan Cambuur onderzoeken op juridische haalbaarheid, om te voorkomen dat de gemeente zich schuldig maakt aan staatssteun.
Hoe de eventuele steun van de gemeente eruit gaat zien, valt volgens Florijn nog niet te zeggen. Een garantstelling voor een miljoen euro zodat Cambuur geld kan lenen bij de bank, heeft vooralsnog niet zijn voorkeur. En hij sluit niet uit dat de gemeente eventueel toch geld bijdraagt aan de redding van de club. ,,Op dit moment kijken we naar alle mogelijkheden die er zijn en sluiten we niks uit.”

Duidelijkheid

Wanneer de gemeenteraad verder praat over de redding van Cambuur, is afhankelijk van de ontwikkelingen van de komende dagen. Maar dat er in december duidelijkheid moet komen, is klip en klaar. ,,Het is erop of eronder”, aldus Florijn.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties