De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportdinsdag, 23 november 2010

Cramer naar de Weissensee in plaats van Calgary

Lemmer - In januari beviel Wieteke Cramer van haar zoontje Jip. Zaterdag pakte de schaatsster uit Lemmer in Hoorn haar eerste podiumplek bij het marathonschaatsen. Ze heeft het langebaanschaatsen achter zich gelaten, maar mist het nauwelijks. De 29-jarige Friezin heeft het druk genoeg met andere zaken. Ze is behalve moeder en schaatsster ook nog freelance (sport)journalist en ze werkt parttime in de kinderkledingwinkel van haar ploeggenote Mireille Reitsma. ,,Het gaat goed, lekker. Ik heb mijn leven op orde.”

Johan Vellinga
Cramer was vlak voor haar zwangerschap al van plan om in een marathonploeg te gaan schaatsen, maar wel als langebaanschaatsster. Toen ze in verwachting was, had ze een periode dat ze eraan dacht om helemaal te stoppen. ,,Ik wist niet wat ik wilde, maar toen ik een keer ging kijken bij de marathon kreeg ik zoveel zin om te rijden. Ik moet actief zijn. Ik geniet elke dag van mijn kleine mannetje, het is een feestje als hij wakker wordt. Maar ik vind het ook heerlijk om te trainen en te schaatsen. Alleen beheerst het marathonschaatsen mijn leven niet zo.”
Op de langebaan was Wieteke Harmanna Cramer een groot talent. In 2001 werd ze derde op het EK, drie jaar later herhaalde ze dat kunstje op het WK. Het zijn de hoogtepunten in een carrière waarop ze met plezier terug kijkt. ,,Ik ben trots op wat ik meegemaakt heb. Ik vind het alleen jammer dat ik net niet de Olympische Spelen heb meegemaakt. Ik was er zo dichtbij (Turijn, 2006, JV). Op het laatst kreeg ik de ene teleurstelling na de andere te verwerken. Daar werd ik mentaal absoluut niet sterker van, anders had ik er misschien meer uitgehaald. In topsport moeten alle tien punten kloppen.”
Ze mist de langebaan niet. Hoewel? ,,Zo’n WK allround in Calgary, daar wil ik wel heen hoor”, lacht de blonde Friezin. ,,Maar goed, ik ga nu naar de Weissensee (Alternatieve Elfstedentocht, JV), ook een mooi avontuur.” En nu de Nederlandse dames zo tegenvallend presteren op de drie en vijf kilometer wordt er binnen de MKBasics.nl-formatie wel eens gesproken over deelname op die afstanden. ,,Het speelt wel eens door mijn hoofd. Zo van: daar moeten we maar eens een grap van hebben. Maar op dit moment heb ik het niveau niet, ben ik niet sterk genoeg.”

Brutaal zijn

Ze is wel sterk genoeg om in haar eerste seizoen makkelijk mee te draaien in het damespeloton. ,,Ik had natuurlijk al wel eens marathons gereden en wist dat ik kon meerijden. Toch had ik wel zoiets van: eerst maar een zien. Het is wel wennen, zoveel mensen om je heen. Je moet echt je plek vinden, brutaal zijn. Dat moet je leren. Foske Tamar van der Wal en Elma de Vries zijn pittiger en handiger. Maar het gaat steeds beter.” Met een derde plek in Hoorn als beloning. ,,Nu stond ik echt op het podium, daar gaat het toch om. Nu wil ik voor de winst gaan.”
Met de winter op komst kijkt ook Cramer uit naar de vorst. De wedstrijden op natuurijs spreken tot de verbeelding. Maar ze verbeeldt zich niets. ,,Ik kijk er naar uit, het is iets nieuws. Maar op echt zwaar ijs wordt het voor mij lastiger.” De andere drie dames uit de ploeg – naast Reitsma zijn dat Erna Last-Kijk in de Vegte en Sandra ’t Hart – zijn dan ook de aanvallers. ,,Ik zal in dienst van hen rijden.” En die tocht der tochten? ,,Ik heb de brief binnen, dus we kunnen los”, lacht ze. Dan serieus. ,,Het is iets magisch, maar wel een heel eind. Meedoen is voor mij belangrijker dan winnen, geloof ik.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties