De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodinsdag, 23 november 2010

Politie schrijft in jaar 160 boetes uit
30 procent van tractors voldoet niet aan de eisen

Leeuwarden - Aan zo’n 30 procent van de 930 landbouwvoertuigen die de politie heeft gecontroleerd, is wel iets niet in orde.

De politie heeft een periode van intensieve controle op landbouwvoertuigen afgesloten. Sinds het voorjaar zijn 930 voertuigen gecontroleerd. Daarbij werden 160 bekeuringen uitgeschreven en kregen 113 bestuurders een waarschuwing. 30 procent (bekeuringen en waarschuwingen samen) voldeed daarmee niet aan de eisen.
In het voorjaar van 2011 zal de politie weer intensieve controles doen. Tot die tijd worden landbouwvoertuigen alleen staande gehouden bij de reguliere controles. De controles blijven nodig, aldus de politie. De overtredingen hadden betrekking op inrichtingseisen, voertuigeisen en gebruikerseisen.

Dodelijke ongevallen

Er worden strenge controles gehouden omdat uit onderzoek blijkt dat er veel ongevallen plaatsvinden met tractors en graafmachines. Jaarlijks vallen in Nederland gemiddeld zestien doden en honderd gewonden bij verkeersongevallen waarbij deze voertuigen zijn betrokken. ‘Deze slachtoffers vallen uitsluitend onder derden, niet onder bestuurders van de voertuigen zelf’, aldus de Onderzoeksraad voor de Veiligheid op zijn website.
‘De verkeersveiligheid in Nederland is de laatste twintig jaar sterk verbeterd. Helaas geldt dit niet voor (land)bouwvoertuigen’, laat de Onderzoeksraad weten. Voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven, zijn deze feiten aanleiding geweest onderzoek te doen naar verkeersongevallen met (land)bouwvoertuigen op de openbare weg. Doel van het onderzoek was te achterhalen of er sprake is van structurele veiligheidstekorten.

Kleine gebreken

Van de 160 bekeuring en 113 waarschuwingen die tot nu toe werden gegeven in Fryslân, waren de meeste voor relatief kleine gebreken. Zo ontbrak bij zestig landbouwvoertuigen een afgeknotte driehoek, reden 36 rond met defecte verlichting en zeventien met defecte remlichten. Zeven landbouwvoertuigen vervoerden een lading die zwaarder of groter was dan is toegestaan.
Alle teams van de politie Fryslân hebben zich bezighouden met specifieke controles op het landbouwverkeer. De politie hoopt door de voortgang van deze controles het aantal verkeersongevallen waarbij landbouwvoertuigen zijn betrokken terug te dringen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties