De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiowoensdag, 29 juni 2011

Contract met Dok18 onterecht verbroken
Dokkum - De gemeente Dongeradeel heeft onterecht de stekker uit het theater Dok18 in Dokkum getrokken. De huurovereenkomst had niet ontbonden mogen worden. Dit stelt de rechtbank van Leeuwarden naar aanleiding van het kort geding dat de verhuurder, Oosterpoort bv, had aangespannen tegen de gemeente.
Dongeradeel moet het bedrijf in totaal 43.540 euro betalen, waaronder 13.680 euro aan achterstallige huur.
In november vorig jaar zegde Dongeradeel eenzijdig het contract met de exploitant op en werden alle voorstellingen die nog gepland stonden voor 2010/2011 afgelast. De gemeente stelde dat de verhuurder in gebreke was gebleven door zijn verplichtingen niet na te komen.
Zo was de gemeente van mening dat Oosterpoort bv ook moest zorgen voor de technici bij de voorstelling, evenals mensen voor bij de garderobe en de kassa. De partijen hebben na de contractbreuk nog onderhandeld, maar kwamen er niet uit. Oosterpoort bv besloot daarop naar de rechter te stappen.
De rechter is van oordeel dat de breuk onrechtmatig was. In het contract staat niets over het leveren van flankerende en faciliterende diensten, zoals kaartverkoop of assistentie van theatertechnici. Weliswaar is er een all-in huurprijs afgesproken, maar in het huurrecht slaat dit gewoonlijk op de levering en kosten van nutsvoorzieningen. Oosterpoort heeft de horecavoorziening in september 2010 wel even op zich genomen, maar dit gebeurde louter omdat het Colosseum (de uitbater) toen failliet ging.

Schadevergoeding

De gemeente moet daarom de achterstallige huur terugbetalen. Ook vindt de rechter dat Dongeradeel de onderneming een schadevergoeding moet betalen. Oosterpoort bv rekende erop dat er tien jaar lang jaarlijks 22 voorstellingen zouden worden georganiseerd in Dok18.
Het bedrijf heeft vijf ton geïnvesteerd. Nu het contract al na twee jaar is verbroken, betekent dit een strop voor de ondernemer. De precieze schadevergoeding moet in een eventuele bodemprocedure worden vastgesteld. De gemeente moet wel alvast een voorschot van 23.000 euro betalen.
Als het aan Bert Viet van Oosterpoort bv ligt, komt het echter niet zo ver. ,,We willen geen procedures meer, maar het theater volgend jaar open hebben.” Hij hoopt dat hij na onderhandelingen met de gemeente alsnog tot een compromis kan komen. ,,We willen echt niet het onderste uit de kan.”
Of dit gaat lukken is nog maar de vraag. In de afgelopen weken, na de rechtzitting, is er op verzoek van de rechter nog onderhandeld met Dongeradeel. ,,De wethouder gaf toen aan dat het vertrouwen weg was.” Viet hoopt dat de uitspraak de gemeente op andere gedachten brengt.
Viet heeft gisteren de uitspraak gevierd met zijn personeel. De afgelopen maanden kreeg hij kritiek over zich heen. ,,We werden in een kwaad daglicht gesteld door de gemeente en werden daar ook op aangesproken door mensen uit de stad. Dat is toch pijnlijk.”
Hij hoopt dat de politiek zich nu wat intensiever met de kwestie gaat bemoeien. ,,Er zit veel gemeenschapsgeld in het theater en toch bleef het heel stil rond deze kwestie. Heel raar.”
Wethouder Willemsma, die overigens volgende maand vertrekt, beraadt zich op de vervolgstappen. Ze zegt ,,teloarsteld” te zijn in de uitspraak.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties