De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiowoensdag, 29 juni 2011

Coach moet problemen met jeugd in Ternaard oplossen
Ternaard - De gemeente Dongeradeel wil een coach inzetten om lastige jeugd in Ternaard aan te pakken. Reden daarvoor zijn onder meer de problemen die zich in en om het legale jeugdhonk De Hingel voordoen. Jongeren zorgen vaak voor overlast als er een activiteit is in de soos aan De Groedse en er vinden regelmatig vernielingen rond het gebouw plaats.
Het jeugdhonk kwam daarnaast in het nieuws na het incident waarbij een vijftienjarig meisje in de hal van het jeugdhonk met tape en touw werd vastgebonden en met slagroom werd bespoten door een plaatsgenoot. De problemen rond het jeugdhonk zijn een deel van de totale problematiek in het dorp. Dongeradeel denkt daar met de inzet van een coach een eind aan te kunnen maken.

Platform dorpsbewoners

De gemeente trekt ruim 4500 euro uit om de coach voor 95 uren in te huren. Ook is er inmiddels een platform opgericht waarin ongeveer twintig dorpsbewoners zitten.
Het platform zal zich bezig houden met verschillende zaken die in het dorp spelen. De coach zal zijn uren verdelen over een periode van tien maanden.

Dicht

Tegelijkertijd pakt de gemeente ook een aantal andere problemen rondom De Hingel aan. In 2007 opende het legale jeugdhonk haar deuren. In april dit jaar ging de soos dicht omdat het oude bestuur het gedrag van de jeugd onacceptabel vond. Ook financieel zou het niet goed gaan met de keet. Dat zou onder meer te wijten zijn aan het feit dat er regelmatig kosten van de vernielingen zijn en dat er ook geen geld binnenkomt als het hok dicht is of niet goed loopt.
Twee jaar geleden ging de soos ook al dicht. Reden toen was dat jongeren op onbewaakte momenten pornofilms draaiden en bezoeksters aanrandden.
Wethouder Boorsma van Dongeradeel nodigde de jeugd in Ternaard onlangs uit tot een gesprek om te horen wat die wil.
Tot op heden is het gebouw nog geen eigendom van de stichting De Hingel. De gemeente draagt binnenkort het pand en het recht van opstal over. Daardoor zouden de bestuursleden ook beter hun werk kunnen doen. In overleg met plaatselijk belang wordt een nieuw bestuur aangesteld.

Nut

Tijdens de gemeenteraadscommissie samenleving gisteravond moest wethouder Boorsma nog wel zijn best doen om de commissieleden te overtuigen van het nut van de coach. Volgens Boorsma is het aanstellen van een coach noodzakelijk omdat het sociale netwerk in Ternaard niet voldoende zou zijn om de problemen zelf op te kunnen lossen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties