De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 25 februari

Economievrijdag, 19 augustus 2011

Melkveehouder zoekt naar maatschappelijke rol
Loënga - De kalfjes bij de koe laten na de geboorte voor het welzijn van moeder en kind. Sleutelen aan de samenstelling van het gras voor een betere gezondheid van de koe. Het zijn twee voorbeelden van het nieuwe denken van melkveehouderskoppel Jan Jellema en Hanneke Hansma uit Loënga. Onder het motto boerenbeleving zoeken ze naar een balans tussen het boeren en de natuur.
,,Zoals de zorgboerderij en de educatieve boerderij al een maatschappelijke rol hebben, is die misschien ook voor ons weggelegd”, zegt Hanneke Hansma. Jan Jellema (31) kreeg door het vroege overlijden van zijn vader al op zijn negentiende de verantwoordelijkheid op de boerderij. Na tien jaar focus op meer melk en koeien, en het sturen op arbeidsefficiency, wil hij het nu anders doen.
,,Ik heb die dingen wel gedaan. Maar nadat ik door overnameperikelen een tijdje overspannen ben geweest, richt ik me nu op wat gelukkig maakt. Zowel voor mezelf als de dieren”, zegt Jellema. Toch is het denken onder melkveehouders gericht op prestatie; het beter doen dan anderen. ,,Als je net van de landbouwschool komt, heb je toch voor ogen: koeien melken en groeien. Dat willen wij ter discussie stellen.”
Met hulp van het Louis Bolk Instituut kijken de melkveehouders naar hoe kruiden tussen het gras kunnen bijdragen aan het gestel van de koe. Ook wordt het gebruik van kunstmest zoveel mogelijk gereduceerd. En uit dierenwelzijn worden koe en kalf niet gescheiden na de geboorte. De maatregelen zullen echter wel betaalbaar moeten zijn. ,,Het kost ons natuurlijk melk. Maar het lijkt alsof de koe en het kalf vitaler zijn bij elkaar. De groeiontwikkeling is er bij gebaat. En dat levert later misschien meer melk op”, zegt Hansma.
Door naar buiten te treden met hun ideeën willen Jellema en Hansma een discussie krijgen. Daarmee zoeken ze zelf naar ideeën voor meer boerenbeleving, maar willen ze collega’s ook prikkelen. ,,Er zijn meerdere manieren van boeren”, aldus Hansma.
Morgen en overmorgen is het open dag op de boerderij van Jellema en Hansma. Van tien uur ’s ochtends tot zes uur in de middag aan de Ivige Leane 16 in Loënga

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties