De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Geloof & Kerkvrijdag, 19 augustus 2011

Máxima: geven aan goede doelen hoort erbij

Prinses Máxima was gisteren te gast bij de opening van het Xnoizz Flevo Festival in Busloo, bij Apeldoorn. De prinses woonde een workshop over omgaan met geld bij en keek opgetogen rond op het festival.

Wybe Fraanje
Bussloo - ‘Goede doelen horen erbij’. De honderden bezoekers van de Forumtent op het Xnoizz Flevo Festival op recreatieterrein Bussloo bij Apeldoorn zijn verdeeld over deze stelling, blijkens de omhoog gestoken groene (‘eens’) en rode (‘oneens’) kaarten.
Prinses Máxima, aanwezig bij deze openingsdiscussie van het festival, steekt een groene kaart op.
Meediscussieren doet ze niet, maar ze is een zeer geïnteresseerd toehoorder bij de discussie die zich ontspint. Deze materie, omgaan met budget, gaat haar dan ook persoonlijk aan het hart. Ze is niet voor niets erevoorzitter van het Platorm Wijzer in Geldzaken, waarin ruim veertig organisaties verenigd zijn die zich bezighouden met schuldsanering en -preventie en budgetvoorlichting.
Panellid Eef van Opdorp, budgetcoach bekend van televisie, is het niet eens met de stelling. ,,Het is wat ongezellig, maar ik adviseer: denk eerst aan jezelf en dan pas aan geven. Als je aan het eind van de maand wat over hebt, kun je het weggeven aan een goed doel.”
Diverse personen uit het publiek zijn het niet met haar eens. ,,Ik houd sowieso nooit iets over aan het eind van de maand”, reageert een meisje, ,,dus zodra ik salaris krijg, geef ik geld aan goede doelen.”
Daarmee oogst ze applaus. Bijvoorbeeld van een budgetcoach in het publiek: ,,Ik adviseer altijd om te geven van het geld dat je hebt, behalve als je in de schuldsanering zit, want dan heb je in feite niets.”
Een ander gaat verder: ,,Ook als je heel weinig hebt, moet je geven. De weduwe van Sarfat gaf het allerlaatste wat ze bezat aan de profeet Elia, waarna God haar zegende met overvloed. Je mag God best uitdagen. Geef en je zult gegeven worden.”

Nuchter

Forumlid Henriette Raap van Platform Wijzer in Geldzaken bekijkt het nuchter. ,,Je kunt ook met je handen en je hoofd heel veel doen voor goede doelen, zonder dat daar meteen euro’s bij komen kijken.”
Ook zij oogst applaus. Andere stellingen zijn ‘Ik bepaal zelf wel waar ik mijn geld aan uitgeef’ (Máxima geeft een rode kaart van oneens) en ‘Lenen moet je nooit doen’ (Máxima: oneens).
Even voor de forumdiscussie was de prinses door honderden festivalgangers met gejuich ontvangen. Tijdens en na de discussie geniet de koninklijke hoogheid zichtbaar. Ze maakt een rondgang over het modderige festivalterrein en steekt fris af met haar ongedwongen doch stijlvolle ensemble van beige knierok, oranjerood knopenjasje en lage ballerina-schoentjes die wonderwel schoon blijven. Ze blijft bij het muziekpodium Frontline even luisteren naar de electropop van de Britse band [DWEEP]. De zanger speelt handig in op de koninklijke gast. ,,We beleven nu een fantastisch moment. Geef een applaus voor jullie prinses Máxima.” Het volgende liedje draagt hij aan de prinses op.
Verderop laat ze zich uitgebreid informeren over een dansprogramma. Op weg terug naar de auto valt haar oog plotseling op de stand over geloof en duurzaamheid van JOP, de jongerenafdeling van de Protestantse Kerk in Nederland. Spontaan knoopt ze een gesprekje aan over ‘groene kerken’ met de meisjes in de stand. Bij de auto draait de prinses zich toch nog eens om. Ze vindt het zo leuk dat ze nog een rondje over het festivalterrein maakt.
Burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst is zeer ingenomen met de komst van de prinses. ,,Het is voor het eerst dat Máxima onze gemeente bezoekt, en in mijn ambtsperiode het eerste lid van het koninklijk huis. Hartstikke leuk is dit, en vooral ook heel goed voor dit festival”, aldus de PvdA’er.
Het Xnoizz Flevo Festival duurt nog tot en met zondag. Naast veel muziekoptredens in allerlei pop-genres is er een breed programma van expressionele kunst, discussies, bijbelstudie en seminars. Een paar duizend bezoekers, voornamelijk jongeren, kamperen rond een festivalterrein met zo’n twintig programmatenten.
Het is dit jaar de 34e editie van festival. De organisatie verwacht tienduizend bezoekers. Het begon ooit, in 1978, als het Kamperland Muziek Festival met 1700 bezoekers.
i www.flevofestival.nl,
Twitter: #xnff

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties