De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiovrijdag, 19 augustus 2011

Strijd om dertigste IFKS-titel nog helemaal open
Ruurd Walinga
Echtenerbrug - Nog zeven schippers zijn volop in de running om in de A-klasse de dertigste IFKS-titel in de wacht te slepen. Met zijn tweede seizoenszege nestelde Henk Regts van de Ut en Thśs uit Nij Beets zich gisteren stevig op een tweede plaats in het klassement achter de verrassend goed zeilende Sieb Meijer.
Een plaatsje bij de eerste zes. Dat was het streven voor Meijer van de Jonge Jasper uit Franeker, die vorig jaar kampioen werd van de B-klasse. Een jaar daarvoor was hij na veel pech en verloren protesten gedegradeerd uit de hoofdklasse van de IFKS. Met nog twee wedstrijden bij Lemmer te gaan, heeft hij nu de beste papieren voor het kampioenschap. ,,Mar it moat allegearre noch.”
De zestien schepen in de A-klasse zijn praktisch allemaal aan elkaar gewaagd. Alleen rode-lantaarndrager Freddy van der Heide van de Drie Gebroeders uit Grou valt uit de toon. Zijn degradatie staat dan ook al vast. De dagwinnaar van woensdag, Sikke Heerschop van de Wylde Wytse uit Rotterdam, eindigde gisteren op de Tsjūkemar bij Echtenerbrug achterin op een dertiende plek. Meijer beseft dat hij door een ongelukkige start of nadelige bakboord-stuurboord-situaties zomaar achterin het veld kan belanden. Als hij wint, zou hij de eerste zijn in de IFKS-historie die vijfmaal een titel heeft weten te halen. Eerder werd hij kampioen in 1993, ’96, ’98 en ’99.
Zijn directe opponent is Henk Regts met amper twee punten meer in het klassement. Net als dinsdag op de Hegemer Mar kwam hij gisteren als eerste over de meet. ,,Wy wolle hiel graach winne. Wy binne noch nea kampioen wurden. Dogge der in hiele protte foar. Trene in soad en hawwe al jierren in konstante ploech”, verklaart Regts. ,,Dit is in prachtich kampioenskip. In soad striid. Wat wolle je noch mear.” Gisteren hoefde hij alleen Jeroen de Vos van de Eelkje II uit Elahuizen maar in de gaten te houden in de gate. Op het eind van de wedstrijd gooide de organisatie er een extra blauwe boei in zodat er nog een mooi rakje gezeild kon worden naar de finish.

Indruk

Veel indruk maakte gisteren Tony Brundel met zijn Lytse Lies. Als veertiende passeerden de Gaastmeerders de eerste boei, maar ze finishten als zevende. Ze blijven daarmee in de race voor de titel. Dat geldt niet meer voor Jelle Talsma van de Jonge Jan uit Warten. In 2009 werd Talsma nog zo glorieus kampioen, maar dat lukt nu niet meer. Op de Tsjūkemar knalde hij tegen de Raerder Roek van Michiel Kalsbeek, maakte een strafrondje en kwam daardoor achteraan te liggen. Ook Geale Tadema van It Doarp Eastermar maakte een extra rondje, na een akkefietje met Delmer Los van de Grutte Pieter uit It Heidenskip bij een lage ton.
In de A-klasse van de kleine skūtsjes leek het er lang op dat Sietse Broersma van de Avontuur uit Oudega (W) de zege zou pakken, maar hij viel uiteindelijk net buiten de prijzen. Het was opnieuw Jaap Hofstee van It Swarte Wief uit Tijnje die won. Na een indrukwekkende inhaalrace werd Arnold Veenema van de Hoop op Welvaart uit Sneek tweede, die het klassement leidt voor Hofstee. Andries Honing van de Lutgerdina Smeltekop uit Huizen zeilde zich voor het eerst in de prijzen met een derde plek.
In de B-klasse is het kampioenschap al zo goed als bekeken. Het moet wel heel raar lopen als Kees van der Kooij uit Woudsend met zijn Zeldenrust niet kampioen wordt na zijn derde dagzege. Willem Prins van de Lege Wālden uit Terherne werd tweede en staat derde in het klassement. De derde prijs ging naar Willem Timmer van de Ora et Labora uit Sneek.
De verschillen in de C-klasse zijn miniem. De eerste drie skūtsjes zijn aan elkaar gewaagd. Van deze drie debutanten won gisteren Wietse Bandstra van de Yde uit Parrega zijn eerste wedstrijd. In het klassement staat hij derde met 8,9 punten. Klassementsleider Arend Wisse de Boer met de Oude Zeug uit Gorredijk (6,8) werd tweede, terwijl Klaas Kuperus (7,9) met de Zes Gebroeders uit Makkum na een geweldige inhaalrace derde werd.
Uitslag
1 Henk Regts; 2 Jeroen de Vos; 3 Delmer Los; 4 Sieb Meijer; 5 Walter de Vries; 6 Siebo Zijsling; 7 Tony Brundel; 8 Geale Tadema; 9 Kees Jonker; 10 Michiel Kalsbeek; 11 Siete Meeter; 12 Jelle Talsma; 13 Sikke Heerschop; 14 Hendrik Keizer; 15 Jilles Bandstra; 16 Freddy van der Heide. Klassement: 1 Meijer, 9,9; 2 Regts, 11,8; 3 Zijsling, 14,9; 4 De Vries, 18: 5 De Vos, 19; 6 Brundel, 21; 7 Los, 22.
i Voor overige uitslagen: www.ifks.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties