De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Geloof & Kerkvrijdag, 19 augustus 2011

Noorse kerkleiders dankbaar voor steun
Genève - Kerkleiders uit Noorwegen hebben in Genève tijdens een kerkdienst hun dank uitgesproken voor de steun die de Noren uit de hele wereld hebben gekregen na de aanslagen op 22 juli door Anders Breivik. In Genève was de delegatie, waaronder alle twaalf bisschoppen van de Lutherse Kerk van Noorwegen, te gast. Er werd een gezamenlijke gebedsdienst gehouden met het personeel van de Wereldraad van Kerken, van hulporganisatiekoepel ACT Alliance, de Konferentie van Europese Kerken en de Lutherse Wereldfederatie.
Dr. Olav Fyske Tveit, zelf Noors, en op dit moment secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken vertelde over een meisje dat vijf keer beschoten was op Utoya, maar door vrienden was gered. ,,Zij is vastbesloten om wat er daar is gebeurd dat dit haar leven niet kapot zal maken’’, zo schetste hij de veerkracht van de Noren.
Bisschop Helga Haugland Byfuglien zei in haar preek dat ,,geloof, hoop en liefde zich nog steeds verzetten tegen het kwaad, haat en vernietiging’’ na de ,,lange vrijdag’’, zoals de dramatische dag wordt genoemd. Ze bedankte de kerken en andere geloofsgemeenschappen voor de steun en dat men ,,samen met ons was’’.

Seminars

Berit Hagen Agøy, secretaris van de Noorse Raad van Kerken, deelde mee dat er ook veel steun is gekomen van de moslims in Noorwegen. Ze vertelde dat moslimleiders direct na afloop verklaarden dat de aanslagen helemaal tegengesteld waren met wat het christendom wil uitdragen. De Islamtische Raad van Noorwegen is nu samen met de Raad van Kerken en de Universiteit van Oslo bezig met het voorbereiden van twee seminars over extremisme en religie. De reeks was overigens al gepland vóór de aanslagen van de 22e juli.
Het 77e en daarmee laatste omgekomen slachtoffer van de aanslagen werd gisteren begraven. Vandaag en morgen brengen overlevenden en nabestaanden van het bloedbad van Utoya een bezoek aan het eiland.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties