De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiovrijdag, 19 augustus 2011

Ondernemers Drachten eisen compensatie
Drachten - Ondernemers aan de Drift willen compensatie van de gemeente Smallingerland voor de schade die zij ondervinden nu de weg voor vier jaar wordt afgesloten.
Vanwege de verbouwingen aan het Raadhuispleincomplex gaat de doorgaande weg de Drift maandag dicht. De afsluiting duurt tot 2015. Ondernemers blijven wel bereikbaar via omleidingen, maar ze vrezen dat de werkzaamheden leiden tot omzetdaling.
Olaf Busch van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) - een organisatie die ondersteuning biedt aan winkeliers - spreekt van een ,,exceptionele situatie” waarin de ondernemers verkeren. ,,Als iets een aantal maanden wordt afgesloten, hoort dat bij het ondernemersrisico. Bij zo’n lange tijd is het gebruikelijk dat de ondernemers aanspraak maken op compensatie.”
De winkeliers hebben Busch ingeschakeld voor advies. Hij doet ook de woordvoering namens de ondernemers. Woensdag kwamen de winkeliers - zo’n negen - bij elkaar om met het HBD te praten over de situatie waarin ze terechtkomen. Ze maken zich zorgen of de mensen hun winkel nog wel weten te vinden.
De omzet is nu al minder door de staat waarin het Raadhuisplein verkeert. Dat zou worden aangepakt maar de sloop van het oude winkelcentrum ligt nog altijd stil. De nieuwbouw dus ook. Busch: ,,Het winkelcentrum is een soort Libanon van Fryslân als je het ziet. Het ligt er desolaat bij. Het water staat de mensen aan de lippen. Mensen worden gemangeld in een situatie waaraan ze niets kunnen doen.”
De gemeente Smallingerland heeft geen algemene compensatieregeling. Volgens de gemeente zijn de bedrijven vrij om een claim in te dienen. ,,Per situatie wordt die dan bekeken”, aldus een woordvoerder. Inhoudelijk kon de gemeente nog niet op de zaak ingaan. De projectontwikkelaar was - wegens vakantie - niet bereikbaar.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Het verbaast mij al langere tijd dat klanten nog gewoon parkeergeld moeten betalen op het Raadhuisplein om daar te winkelen. Het had niet meer dan normaal geweest om dat juist niet te doen en de winkeliers (en klanten) hierin tegemoet te komen. Maar nee, gewoon betalen, gewone tarief, voor een braakliggend terrein. Het wordt er steeds aantrekkelijker op! Nu gaan ze de Drift 4 jaar afsluiten...Geen wonder dat de winkeliers om een vergoeding vragen. Een Wibra weten mensen wel te vinden, maar een drankhandel? Onder deze omstandigheden? Of een bloemenzaak? Misschien als je naar de Wibra toe moet...De gemeente houdt geen rekening met de ontwikkelingen het winkelend publiek. Geen toiletruimtes in het centrum, overal hoge parkeergelden en onverzorgde terreinen. Gek, dat mensen steeds meer via internet gaan winkelen?

klant raadhuisplein, Drachten - woensdag, 24 augustus 2011


regio
Familieberichten
Advertenties