De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiozaterdag, 27 augustus 2011

Omrin haalt bakzeil in afvalovenconflict
Harlingen - Omrin gaat steekproefsgewijs de afvalstromen controleren die op het punt staan te worden verbrand in de oven van de Reststoffen Energiecentrale (REC) in Harlingen. Daarbij wordt gedacht aan het maken van foto’s of het letterlijk sorteren van al het afval uit een aangeleverde container. Zo is meteen duidelijk wat er wordt verbrand.
,,We zijn hierover al in gesprek met de provincie”, meldt directeur John Vernooij van Omrin. De afvalverwerker hoopt zo een dwangsom van de provincie Fryslân te voorkomen. Die dreigt hiermee als Omrin voor 1 november de administratie niet beter op orde heeft.
Van alle leveranciers moet duidelijk zijn wat voor stoffen ze aanleveren. Tot twee keer toe liet Omrin in de administratie na dit te vermelden. De hoogte van de dwangsom is nog niet duidelijk, maar het gaat volgens gedeputeerde Sjoerd Galema om ,,een serieus bedrag”.
Volgens Vernooij is er niet veel aan de hand. ,,In de vergunning staat dat wij een representatieve chemische analyse moeten maken. In de heterogene afvalstroom waar we het nu over hebben is dat niet zo eenvoudig. We weten uiteraard wat er in het grof huishoudelijk kán zitten. Onze mensen in de milieustraten zien wat de mensen ernaartoe brengen. Maar wát precies, dat varieert per aanlevering nogal sterk. De provincie wil dat precies weten. Hoe regel je dat in de vergunning? Dus gaan we dat steekproefsgewijs bepalen, op papier zetten en in een map in de kast stoppen.”
Sikke Jellema, voorzitter van Afvaloven Nee, heeft zo zijn bedenkingen over de controles van Omrin op afval dat binnenkomt. ,,Eén storing werd veroorzaakt door een stuk metaal van twee meter dat de ontslakker verstopte. Dat is geen huisvuil dat uit Oudehaske vandaan komt, lijkt mij.”
,,Zo’n plaat wordt gebruikt om de perscontainer mee af te sluiten”, verklaart Vernooij desgevraagd. ,,Die was bij het lossen met het afval meegevallen. We hebben daarnaar gezocht. Uiteindelijk bleek de plaat tussen het afval te liggen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties