De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Geloof & Kerkwoensdag, 21 september 2011

Steeds meer kerken hebben jeugdwerker van JOP
Utrecht - Het aantal jongerenwerkers van JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk, groeit snel. Op 45 plaatsen in Nederland is nu al een jeugdwerker van JOP actief, zo werd gisteren bekendgemaakt. Ieder jaar komen er tien tot vijftien plaatsen bij. In Fryslân staat de teller op vijf. Franeker, Goutum, Anjum, Drachten en Kollum maken gebruik van de jeugdwerkers van de PKN.
De jongerenwerkers zijn actief in een lokale gemeente, maar in dienst van de PKN. De kerk heeft nu in totaal voor ruim 18fte aan jeugdwerkers in dienst. Per 1 oktober begint er nog een aantal, zegt Joost Schelling, teamleider van JOP. Naast mensen van JOP zijn ook jeugdwerkers vanuit de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) actief binnen de Protestantse Kerk.
In 2006 besloot de synode (landelijke kerkvergadering) van de Protestantse Kerk om van jeugdwerk een speerpunt te maken. Om die reden werd in 2007 JOP, het jeugdwerkprogramma van de Protestantse Kerk opgericht. De vraag naar jeugdwerkers zal de komende jaren aanhouden, verwacht Schelling. Belangrijkste succesfactor van het werk is de ,,maatwerkaanpak en de persoonlijke begeleiding”, zegt hij. ,,JOP neemt de kerkelijke gemeente veel praktische zaken uit handen, zoals de arbeidsrechtelijke kant van het werk. Een voordeel voor jeugdwerkers is dat het mogelijk is dat ze bij meerdere kleinere gemeenten werken en toch één werkgever hebben.”

Persoonlijke begeleiding

JOP sluit met gemeenten een overeenkomst voor minimaal acht uur per week. ,,Bovenop het contract voor de uren in de gemeente ontvangt een jeugdwerker bij JOP twee tot drie uur per week extra in zijn contract voor individuele werkbegeleiding, regionale intervisie, landelijke deskundigheidsbevordering en persoonlijke ontwikkeling.”
In een gemiddelde plaats is JOP rond de dertien uur per week uitvoerend actief. Al zijn er zowel naar boven als naar beneden behoorlijke uitschieters in de contracten, aldus Schelling. Hij komt veel gemeenten tegen die voor het eerst werken
met een jeugdwerker. De ervaring leert dat de verwachtingen van de gemeente hoog kunnen liggen. ,,Van de nieuwe jeugdwerker wordt stiekem toch verwacht dat hij of zij de negatieve trend kan keren en jongeren weer terug brengt in de kerk(dienst). JOP maakt daarom met de gemeente realistische plannen.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties