De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Geloof & Kerkwoensdag, 7 december 2011

Bibliotheek PThU ontkomt aan vlammenzee
Kampen | De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Kampen is een ramp bespaard gebleven. Bij een grote brand dinsdagavond in het centrum van Kampen heeft de brandweer de universiteitsbibliotheek gered. Wel heeft het gebouw aan de Oudestraat 6 rookschade opgelopen.
Twee panden net naast het universiteitsgebouw brandden volledig uit. Niemand is bij de brand gewond geraakt. De brand ontstond even na zeven uur gisteravond in een schoenenzaak en ging gepaard met een enorme rookontwikkeling.
In de loop van de avond bleek ook de PThU-bibliotheek gevaar te lopen. De universiteit van de Protestantse Kerk in Nederland had juist die dag haar vijfde diesviering gehouden in Kampen. Voorzitter van het College van Bestuur van de PThU, dr. Henk van der Sar, hoorde om 20.45 uur van de brand. Hij was in Kampen aan het dineren met onder meer de mensen die ’s middags tijdens de diesviering een eredoctoraat hadden ontvangen aan de universiteit. ,,Het was heel bizar. Met zo’n brand houd je geen rekening”, reageert Van der Sar. ,,Op het moment dat de bibliotheek gevaar leek te lopen is nog even gedacht aan ontruimen. Toen de burgemeester echter hoorde dat het om vijf kilometer boeken ging, heeft hij dat idee laten varen. Daar was geen beginnen aan.’’

225.000 boeken

Om half twaalf was er nog steeds het gevaar dat de brand over kon slaan, zegt bibliothecaris van de PThU Wiljan Puttenstein. ,,De brandweer was druk bezig om dat te voorkomen. We zijn heel blij dat dat is gelukt.” De brandweer zette in totaal 35 voertuigen in.
Als de brand wel was overgeslagen, was de schade groot geweest. De bibliotheek telt zo’n 225.000 boeken, vrijwel allemaal theologie, vertelt Puttenstein. ,,Er zit veel uniek materiaal tussen wat je niet elders in bibliotheken in Nederland vindt. De collectie bevat bijvoorbeeld zo’n vijfduizend boeken die gedrukt zijn voor 1800.” De gehele collectie van de bibliotheek is opgebouwd sinds 1854.
Om 00.50 uur werd het sein brand meester gegeven. De panden aan de Oudestraat 8 en 10 gingen geheel verloren. Om 1.00 uur vannacht mocht Puttenstein met de brandweer even de universiteitbibliotheek in. De opluchting was groot. ,,We zagen geen waterschade. In het hele gebouw hing een rooklucht, en er hing nog wat rook in de magazijnen. Voor de mensen die boven de winkels wonen is het veel erger. Zij zijn alles kwijt.” De rooklucht moet met speciale apparatuur uit het gebouw worden geblazen, zegt Puttenstein. ,,Op dit moment is de stroom nog van het gebouw af, en kunnen we nog niks doen.” Voorlopig mag men het pand niet in.
Door de enorme rookontwikkeling moesten panden aan de Oudestraat, Blauwehandsteeg en Korenmarkt worden ontruimd. De bewoners werden opgevangen in de Theologische Universiteit aan de Korenmarkt. ,,Onder meer buitenlandse studenten die uit hun huizen moesten”, aldus Van der Sar. De brandweer was vanmorgen nog aan het nablussen.
De ontruimde panden worden vandaag bouwkundig geïnspecteerd. Er wordt vanmiddag gekeken welke bewoners weer terug kunnen naar hun woning en welke winkels weer open gaan.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties