De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportwoensdag, 7 december 2011

De coup van Cruijff: een soap met een open einde
In Haarlem dient morgen een kort geding dat Johan Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax hebben aangespannen tegen de vier leden van de Raad van Commissarissen (RvC), Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids. Het ‘elftal’ vecht de benoemingen aan van Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom. Hun aanstelling is volgens Cruijff c.s. niet rechtsgeldig, omdat hij daar als lid van de Raad niet in gekend is. Het zoveelste hoofdstuk in de soap rond Ajax.
Het weerhield auteur Menno de Galan er niet van om te komen met zijn boek: De coup van Cruijff. Hoe Johan de macht greep bij Ajax. ‘De ontwikkelende storm kon met het blote oog nog niet worden waargenomen’, schrijft De Galan in zijn verantwoording. Na een gesprek met Rutger Koopmans, zaakwaarnemer van Cruijff, voorzag hij de paleisrevolutie. ‘Ik had dus een voorsprong en die wilde ik uitbuiten.’
Het boek beslaat de periode van januari 2008 tot september 2011. ‘De club wil een frisse start maken met nieuwe mensen. Rondom de Arena heerst, voor het eerst sinds het afscheid van stadion De Meer in de jaren negentig van de vorige eeuw, even een sfeer van rust, reinheid en regelmaat.’ Maar ten tijde van het verschijnen van het boek is het al weer gedaan met de rust, en zijn de loopgraven betrokken.
De Galan is redacteur van Nieuwsuur en doorgaans goed op de hoogte van de verwikkelingen bij Ajax. Dat is niet zo eenvoudig bij een voetbalclub met een in ons land unieke bestuursstructuur met een directie, Raad van Commissarissen, ledenraad en bestuur. ‘Er is waarschijnlijk geen voetbalclub ter wereld waar zoveel mensen hardop mogen meedenken over het beleid.’ Een situatie die inmiddels zijn langste tijd heeft gehad.
Dat is ook de reden voor de vele intriges binnen de Amsterdamse club, waarbij de machtsstrijd steeds voorop stond en het belang van Ajax vaak ondersneeuwde. Aan de hand van twee gesprekken met Rick van den Boog (algemeen directeur van 2009 tot 2011) en één met Koopmans werd de basis gelegd voor het boek, waaraan verder niemand zijn medewerking wilde verlenen.
Desondanks geeft het boek een verhelderend kijkje in de keuken van Ajax. En van de strapatsen van Cruijff, die in 1988 samen met Pieter Winsemius, Eric Vilé en de toenmalige voorzitter Theo Aalbers het plan opvat om FC Utrecht over te nemen. Het loopt met een sisser af, omdat ‘Barcelona’ roept. ‘Hij lijkt de paus wel, onfeilbaar. Maar als je het doet, wees dan flink’, zegt Aalbers over de situatie van nu.
Coup van Cruijff. Hoe Johan de macht greep bij Ajax. Menno de Galan. Thomas Rap. 16,90 euro.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties