De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportwoensdag, 7 december 2011

Annemarie Worst op ‘snuffelstage’ naar EK zwemmen

Leeuwarden | Met haar zestien lentes geldt Annemarie Worst van de Leeuwarder zwemvereniging Orca als een van de grootste zwemtalenten van Nederland. Het is die status die de rugslagspecialiste toegang verschaft tot de Europese kampioenschappen zwemmen op de kortebaan (25m bad) die morgen in het Poolse Sczecin beginnen. De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) gunt Worst, die de benodigde tijdslimieten niet zwom, in Polen een soort ‘snuffelstage’.

Yme Jellema
Worst is blij met de kans die ze in Polen krijgt. ,,Het is belangrijk om ervaring op te doen. Als ik straks wel de limiet zwem en naar een EK mag is het niet allemaal nieuw.” Naast ervaring opdoen hoopt de zwemster ook een prestatie neer te zetten. ,,Ik ben tevreden als ik een persoonlijk record zwem. Als dat niet het geval is, zal ik daar toch wel van balen. Ik wil altijd het beste uit mezelf halen”, aldus Worst die op de 50m, 100m en 200m rugslag op het startblok zal verschijnen.
Zenuwachtig is Worst niet: ,,Ik moet gewoon mijn ding doen. Het afgelopen weekeinde deden er aan de Open Nederlands kampioenschappen in Eindhoven ook al veel buitenlanders mee. Ik vind het leuk om ook eens tegen anderen te zwemmen. In Nederland weet je vaak wat iedereen gaat doen en hoe ze zwemmen.”
Worst is woonachtig in het Gelderse Wezep en maakte twee jaar geleden de overstap naar Orca Regionaal Talentplan (ORT) van trainer Henri Koek. Daar maakte ze dusdanig grote sprongen dat ze werd opgenomen in het ‘Olympic Talent Team’ en uiteindelijk dit najaar ook de overstap maakte naar Regionaal Talenten Centrum (RTC) in Amsterdam. ,,Daar heb je meer mogelijkheden. Je traint anders en meer en al de trainingen werpen ook z’n vruchten af.” In Amsterdam woont ze samen met twee andere zwemsters en combineert ze haar sport met een vwo-studie aan het Caland Lyceum.
Naast Worst komen ook Arjen van der Meulen (Leeuwarden) en Ilse Kraaijeveld (Dokkum) in actie op het EK. Beiden zullen de honderd meter vrije slag zwemmen. Oud-trainer Henri Koek verwacht wel iets van zijn voormalige pupillen: ,,Kraaijeveld heeft als doel zich met het oog op de Olympische Spelen in de estafetteploeg te zwemmen. Maar ook zij heeft de limieten niet gezwommen, dus ervaring opdoen is een belangrijke reden van haar aanwezigheid.” Arjen van der Meulen heeft de limiet wel gezwommen, al zal voor hem een topklassering moeilijk worden denkt Koek. ,,Als hij een persoonlijk record zwemt, heeft hij het goed gedaan. Heel misschien kan hij de halve finales halen.”
Dat de drie Friezen in Polen aan de start mogen verschijnen heeft alles te maken met de afwezigheid van de Nederlandse zwemtop. Het toernooi past niet in het schema op weg naar de Olympische Spelen van Londen komend jaar.
Ik ben tevreden als ik een persoonlijk record zwem. Als dat niet het geval is, zal ik daar toch wel van balen

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties