De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Economiezaterdag, 31 december 2011

Schmallenbergvirus op 27 bedrijven vastgesteld
Den Haag | De dierziekte die veroorzaakt wordt door het Schmallenbergvirus, is aangetoond op 27 schapenbedrijven. Daarvan zijn er drie in Fryslân (De Hoeve, Wons en Wijnjewoude). Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.
De bedrijven zijn onderzocht door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Op 26 van de onderzochte bedrijven is het virus niet aangetoond. Onderzoek loopt nog op 55 bedrijven. Het testen van antistoffen bij dieren die de ziekte in een eerder stadium hebben doorgemaakt en alweer virusvrij zijn, is nu nog niet mogelijk. Een test daarvoor wordt nog ontwikkeld. Overdracht van het virus op mensen kan volgens deskundigen niet worden uitgesloten, maar is zeer onwaarschijnlijk.
Sinds 20 december zijn boeren die een vermoeden van besmetting hebben, verplicht dat te melden. Het virus wordt waarschijnlijk verspreid door insecten als de knut. Verspreiding is door de lagere temperaturen nu vrijwel uitgesloten. Het virus, dat misvormingen veroorzaakt bij lammeren, is ook aangetoond op bedrijven in Duitsland en België. Ook bedrijven met runderen kunnen last hebben (diarree en lagere productie) van infecties die mogelijk zijn veroorzaakt door dit virus.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties