De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Sportzaterdag, 31 december 2011

Wat sportminnend Fryslân bezighield in 2011
Gerard Bos
Leeuwarden | In de laatste dagen van het jaar wordt door sportliefhebbers alom gesproken over de sport in 2011.Wie of wat uit de Friese sport zou rond de feestdagen het meest besproken zijn? Hier de top-10 van de sportredactie van het Friesch Dagblad.

1 sc Heerenveen

Zo slecht het jaar begon (met een door Bas Dost verloren arbitragezaak tegen de club, hetgeen een hoop heisa veroorzaakte), zo goed eindigde het (met onder meer vijf treffers in één wedstrijd van diezelfde Dost). Trainer Ron Jans kreeg in de zomer groen licht om door te gaan bij de club, maar wel zonder zijn assistent Raymond Libregts. De selectie werd opgeschoond, fris bloed gaf de burger weer moed. Hoewel voorzitter Robert Veenstra grapte over wedden op een bekerduel en daarmee zichzelf enorm voor schut zette, deed de ploeg dat op het veld allerminst: een mooie ongeslagen reeks én een plek in de subtop heroverd.

2 SC Cambuur

Kende met een verouderde ploeg een uitstekend eerste halfjaar en bereikte bijna opnieuw de finale van de play-offs voor promotie. Hield vervolgens grote schoonmaak, zowel financieel als sportief. Slaagde er desondanks in om een jonge, frisse selectie samen te stellen die de winterstop verrassend als derde in is gegaan. Bleek bovendien enorm goed op eigen veld: won maar liefst 12 van de 19 thuiswedstrijden in 2011.

3 Harkemase Boys

Zelden zat een kalenderjaar zo vol contrasten als 2011 voor Harkemase Boys. Het grote hoogtepunt was de bekerwedstrijd in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen. Natuurlijk werd er verloren, maar zelden kreeg de club zoveel regionale en landelijke media-aandacht. Het dieptepunt volgde kort erna. In een seizoen waarin het sportief toch al tegenzat door degradatiestrijd, verdween trainer Wieb Rodenhuis door een arbeidsconflict met de club van het toneel. Het aantal (vaste en interim-)trainers dat de club in 2011 verslee,t is inmiddels niet meer op één hand te tellen.

4 Epke Zonderland

Heel Nederland zat op het puntje van de stoel toen Epke Zonderland tijdens het WK in Japan zijn moeilijkste rekstokoefening ooit deed. En het ging goed, tot het ene ‘standaardelement’ waarin het misging. Geen medaille, geen plaatsing voor de Spelen. Op naar plan B in 2012. Wel met de status van Europees kampioen, want het was het goud op het EK dat niet vergeten mag worden als puike prestatie van de turner uit Lemmer.

5 Marit Bouwmeester

Werd op magistrale wijze eind dit jaar wereldkampioene zeilen in Perth. Maar de Wartense werd volledig over het hoofd gezien in de verkiezing Sportvrouw van het Jaar. Onbegrijpelijk, maar het deed niks af aan haar mooie prestaties in 2011. Ze presteerde op meerdere grote wedstrijden enorm goed, won onder meer ook het olympisch testevent in het Engelse Weymouth en de Connie van Rietbergen-trofee. Legde in 2011 de basis voor Olympisch goud in het nieuwe jaar.

6 Weening en Westra

De twee beste Friese wielrenners deden van zich spreken in 2011. Pieter Weening reed in de Giro d’Italia enkele dagen in de roze leiderstrui, een unicum voor de Harekiet. De Tour miste hij weliswaar, maar daarin nam Lieuwe Westra de Friese honneurs waar. De man uit Tijnje liet zich veel en goed van voren zien in het shirt van de debuterende Vacansoleilformatie. Westra maakte daardoor naam als aanvalslustige coureur. Een prima Tourdebuut derhalve.

7 Het Friese schaatsen

Sven Kramer ontbrak dan weliswaar een groot deel van 2011, maar het Friese schaatsen had genoeg om over te juichen. De BAM-ploeg overheerste met Friese toppers als Stroetinga en Bergsma het marathonschaatsen, terwijl die laatste ook op de langebaan van zich deed spreken. Tel daarbij op de terugkeer aan de top van Marrit Leenstra én definitieve doorbraken van Sjoerd de Vries en Thijsje Oenema en de conclusie is dat het Friese schaatsen niet alleen maar meer in Kramer een kanshebber op prijzen heeft.

8 VC Sneek

De volleybalsters behaalden verrassenderwijs dit jaar de bekerfinale. Helaas slaagde de ploeg van trainster Petra Groenland er niet in om die te winnen. Toch konden de vrouwen uit Sneek terugkijken op een goed seizoen. Met een redelijk goed najaar zijn de vooruitzichten voor 2012 positief.

9 Een nieuwe start

Voor zowel Friesland Flyers als Lasaulec Aris stond 2011 in het teken van een nieuw begin. Nieuwe mensen; of het nou coaches of bestuurders waren. Nieuwe spelers. Nieuwe namen en logo’s. En nieuwe ambities. Die tot nu toe met vallen en opstaan worden waargemaakt, maar die ook zorgen voor uitdaging in 2012.

Van den Bos en Helmholt

Er veranderde in de Friese sporten niet veel ten opzichte van 2011. Zoals Van den Bos weer de beste kaatser van het jaar was, was Helmholt de beste fierljepper. Winnen, records; het wordt al gewoon voor iedereen. Benieuwd wie hen in 2012 afstopt.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties