De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Geloof & Kerkzaterdag, 31 december 2011

Het jaar dat God aan het werk ging in Marrum en Westernijtsjerk

Aan het eind van het jaar is het tijd voor een terugblik: wat heeft 2011 gebracht? Ds. Klaas Snijder over de positieve ontwikkelingen in zijn PKN-gemeente, waar het gebed de motor is.

Terugblik 2011

Klaas Snijder
Voor de Protestantse Gemeente Marrum/Westernijtsjerk is 2011 het jaar van de belofte. Tijdens de zomervakantie confronteerde de Heer mij binnen een week drie keer met de woorden van Jeremia 33:3: Roep tot Mij en Ik zal u antwoorden. Ik zal u grote en onbegrijpelijke dingen bekendmaken, die u niet weet. Nadat ik daarover gebeden had werd me duidelijk dat de Heer hier aan ons een grote belofte doet. Namelijk: God gaat grote dingen doen. Ik heb deze zomer gepreekt over Gods beloftes voor ons en het mooie is dat we mogen zien: Hij is er al mee begonnen ze waar te maken.
Toen ik drie jaar geleden als predikant in Marrum kwam, ben ik begonnen om elke woensdagavond in de kerk te bidden en te mediteren bij een open bijbel. Na enige maanden kwam er een man bij en toen waren we met zn tween. Kort daarop voegde zich nog iemand bij ons en gaandeweg is er een hechte gebedsgroep ontstaan die elke week op woensdagavond samenkomt om te bidden voor de gemeente, de gemeenschap, actuele zaken en zieken. De groep bestaat in wisselende samenstelling steeds uit zes tot tien mensen. Na een oproep in verband met een ernstige ziektesituatie kwamen meer dan dertig mensen op het gebedsuur. We merken dat het gebedsleven in de gemeente groeiende is.
Het Evangelisch Werkverband is bezig gebedsmateriaal te ontwikkelen voor de Protestantse Kerk in haar geheel voor de periode tussen Pasen en Pinksteren. Om dit materiaal in de praktijk uit te testen waren er pilotgemeentes nodig. Marrum is uitgekozen als een van de drie, en als enige in het hele noordelijke gebied boven Zwolle.

Geloofsverdieping

Een ander groot ding dat de Heer doet is de groei van de GemeenteGroeiGroepen (GGG). Toen ik hier kwam was er n, nu draaien er vier en eigenlijk zouden het er ook al vijf kunnen zijn.
De leiding komt voor een deel uit de deelnemers van die eerste Groeigroep. Daarnaast is het bijzonder dat er elk jaar weer een nieuwe Alpha-cursus van start kan gaan. We zien met blijdschap en verwondering hoe mensen daar tot geloofsverdieping komen en een bewuste keuze voor Jezus Christus maken.
Dit jaar zijn we begonnen met jeugdclub. Die was er niet, maar er zijn jeugdleiders gezocht en gevonden die een training van Youth for Christ hebben gehad en nu tweewekelijks Rock Solid draaien. Er komen per keer twaalf tieners. Het is dezelfde groep die de andere keren naar de Jpg komt. Jpg staat voor jongerenpraatgroep, een vorm van catechese maar dan anders. Met deze jongeren zijn we dit jaar naar de EO-Jongerendag geweest en dat was een hele belevenis. Ook waren we op het Festival316 in Ureterp. Beide evenementen zullen we ook volgend jaar bezoeken.
Hoewel de algehele betrokkenheid beter kan, constateren we een toegenomen kerkbezoek. Fijn is dat mensen die jaren niet meer in de kerk kwamen de drempel weer over durven en ook blijven komen. Er komen meer kinderen in de kindernevendienst. God gaat grote dingen doen. Dat is de belofte die we met ons meedragen. En we zien dat Hij er al mee is begonnen. Als ik mensen uit andere gemeenten spreek die klagen dat het bij hen zo moeizaam gaat, adviseer ik altijd: Begin een gebedsgroepje in de kerk. Niet bij iemand thuis, maar in Gods huis, bij het licht van de Paaskaars die zegt: Jezus is hier. Begin niet met vragen, maar begin met aanbidding. De naam van de Heer grootmaken. Lees een kort woord uit Gods Woord, zing een loflied, bidt ook voor elkaar. En dank dan Jezus, dat Hij het k zal doen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

Hallo Klaas, Wat een mooie en gezegende ontwikkelingen bij jullie in de kerk. Geweldig. Ik heb het met veel plezier gelezen, al is het jaar 2012 ook alweer bijna voorbij. Ik zat eigenlijk zo maar wat te googlen, en kwam jullie tegen.Hier zijn ze ook naar de EO Jongeren dag geweest, ze komen altijd enthousiast terug.
Klaas een goed weekend en de groetjes ook aan Fokje.

Corrie Teertstra, Soest - maandag, 12 november 2012Het is zo onwijs gaaf dat Jezus bij ons is! Ben erg trots op onze dominee!

Elisabeth, Marrum - maandag, 2 januari 2012


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties