De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiozaterdag, 31 december 2011

23 dodelijke slachtoffers in Fries verkeer
Leeuwarden | Dit jaar zijn in Fryslân 23 mensen om het leven gekomen in het verkeer. Dat meldt het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV). Het aantal slachtoffers is te vergelijken met 2009 (25) en 2010 (23). De vijf jaar daarvoor lag het aantal verkeersdoden gemiddeld op dertig. Begin jaren negentig was dat nog 75. ,,Jaren met elkaar vergelijken is altijd moeilijk, maar het lijkt erop dat we nu vrij constant op een lager niveau uitkomen”, zegt Sipke van der Meulen van het ROV.
De provincie Fryslân heeft twee jaar geleden de ambitie uitgesproken om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers terug te brengen naar veertien per jaar. Volgens Van der Meulen is dat ambitieus, omdat het huidige niveau al erg laag is. Het hoofdwegennet is grotendeels op orde. Van verbeteringsprojecten als de Centrale As of de Haak om Leeuwarden wordt het verkeer op en om die wegen wel veiliger, maar dat zal niet genoeg zijn om nog eens tien doden per jaar te voorkomen, denkt hij.
,,In het verleden hielden we lijsten van ongevallenconcentraties bij. Maar dat doen we niet langer. De ongevallen zijn zo verspreid over de provincie, dat we niet langer kunnen spreken over plaatsen die duidelijk onveiliger zijn dan andere.”
Wat nu de grootste rol gaat spelen bij het terugbrengen van de slachtofferaantallen, is de techniek. ,,Steeds meer automerken hebben een systeem waarbij met een radar biomassa wordt ontdekt. Dat komt erop neer dat een auto zelf kan remmen als er een kind oversteekt, mocht de bestuurder niet reageren.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties