De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiodonderdag, 12 januari 2012

Sweachster kenner benoemt nieuwe nachtvlindersoort
Beetsterzwaag | Tymo Muus uit Beetsterzwaag, een van de grootste kenners op het gebied van microlepidoptera (kleine nachtvlinders), heeft de Nederlandse naam bedacht voor een onlangs in Noord-Holland aangetroffen, voor Nederland onbekende nachtvlindersoort .
Muus gaf het insect de naam zilveroogje. Het dier behoort tot de familie der choreutidae (glittermotten), die zo genoemd worden wegens de zilverkleurige vlekken op de vleugels. Het heeft een oranje uiterlijk met een opvallend patroon van zilveren schubben. De wetenschappelijke naam is Tebenna micalis. Het insect kwam tot nog toe alleen in Zuid-Europa voor. Kort geleden is het waargenomen in Engeland en Zuid-Duitsland en in september werd het in Schoorl gefotografeerd.
De rupsjes van deze vlinder leven op heelblaadjes, een zeldzame plant die in Nederland alleen te vinden is in de duinen, onder meer bij Schoorl. In Nederland leven 53 dagvlindersoorten en ruim 2000 nachtvlindersoorten. Zo’n 1300 daarvan zijn kleiner dan acht millimeter en behoren dus tot de microledipoptera.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties