De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiomaandag, 15 oktober 2012

Meer sporters alcoholvrij achter het stuur
Leeuwarden | Meer Friese sporters en supporters stappen na een bezoek aan de kantine nuchter in de auto. Hun aantal is toegenomen van 75,2 procent in 2011 naar 84,8 in de eerste helft van dit jaar. Dat melden de provincie Fryslân en het ministerie van Infrastructuur en Milieu en sportkoepel NOC*NSF op basis van een evaluatie van een proef waarbij de Bob-campagne speciaal werd ingezet in sportkantines.
De proef werd gehouden in Fryslân, Zeeland, Flevoland, Gelderland en Zuid-Holland. Van februari tot en met juni gingen promotieteams bij korfbal-, tennis-, voetbal-, en hockeyverenigingen langs. Ze maakten afspraken met sporters en supporters over wie de Bob zou zijn. Naderhand werd dan gecontroleerd of de aangewezen persoon alcohol had gedronken.
Bestuurders met passagiers stappen aanzienlijk minder vaak met een slok op achter het stuur dan automobilisten die alleen rijden. Gemiddeld nam het aantal nuchtere bestuurders toe van 74,4 procent naar 80,9 procent. Daarnaast nam ook het aantal Bob-afspraken toe. In 2011 maakte 53,7 procent van de kantinebezoekers een afspraak, in 2012 was dat 62,4 procent.
Vergeleken met de andere pilotprovincies heeft Fryslân samen met Zeeland de minst zware drinkers. Dat aantal nam af van 3,6 naar 2 procent. Onder zware drinkers worden bestuurders gerekend die 0,8 promille alcohol of meer hebben gedronken. Dat gehalte mag niet hoger zijn dan 0,5 promille.
Mogelijk krijgt de campagne in 2013 een vervolg. ,,Als we doorgaan willen we ook meer bevorderen dat mensen samen gaan rijden. Want als je met elkaar rijdt is de druk op de Bob om nuchter te blijven ook groter, je rijdt dan niet alleen voor jezelf”, aldus secretaris Sipke van der Meulen van het Regionaal orgaan Verkeersveiligheid Fryslân.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties