De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Sportmaandag, 19 november 2012

Berusting
Edward Jorna, sportredacteur
Heitie, heitie! Hearrenfean is goeder as ADO Den Haag.” De dag moet nog beginnen, maar ik begrijp waar het vijfjarige mannetje dat de slaapkamer is ingestormd naar toe wil. ,,Hoe sa dat”, vraag ik desondanks en W. legt het haarfijn uit. Met 5-1 verliezen van PSV is niet best, maar toch altijd nog beter dan met 6-1 verliezen.
Tsja, scorebordjournalistiek. ,,Mar”, ga ik verder. ,,Justerjûn. Hearrenfean wûn tink?’’ ,,Nee heitie. 2-0 ferlern!”
En weg is-ie. Verliezen hoort bij het spel. Hij doet per slot van rekening niet anders in al die door mij vermaledijde, maar oogluikend toegestane huiskamerlijke voetbalduels met zijn twee jaar oudere broer. Bovendien weet hij zeker dat ze volgende week gaan winnen van VVV-Venlo. ,,Want dy steane hast ûnderoan.”
Was het leven maar zo simpel. Dan zou het Friese Haagje een oase van rust zijn. Forget it! De revolte wordt gepredikt, zo zegt men. Ik weet niet of ik er op zal duiken. Voetbal, het is zo’n opportuun wereldje. Als W. gelijk krijgt en ‘we’ verslaan VVV, waar is dan de revolte? Anderszins: Heerenveen is Heerenveen niet meer, al jaren niet meer. En als u me vraagt ‘leg dat dan eens uit’ dan moet ik passen. Het is een gevoel. Het is alsof de club boven me staat en niet naast me. Dat supporters en sponsors met bosjes tegelijk weglopen verbaast me niets.
De zijns inziens nonchalante reactie van Marco van Basten voor de camera’s van de NOS deed supporter Menno Telgenhof uit Apeldoorn zaterdagavond om middennacht besluiten om in de pen te klimmen en z’n frustratie met ons te delen was ‘Ik ben altijd al bang geweest dat deze trainer veel te soft zou zijn voor een club als Heerenveen. In het interview werd ik daar helaas in bevestigd. En toen hij het vraaggesprek beëindigde met een berustend: ‘Ja, het zij zo’, sloegen bij mij (bij wijze van spreken) behoorlijk de stoppen door.’
De spelers schijnen met de trainer weg te lopen en ik prijs de trainer die na een nieuwe deceptie geen gekke dingen roept, maar toch: ik zag het ook. Alsof het hem speet dat hij zich door Robert Veenstra om had laten praten en nu genoodzaakt was elke dag vroeg op te staan en naar Fryslân te vliegen voor...ja, voor wat eigenlijk?
Ik hoop maar dat ik het mis had. Want ik zeg u eerlijk: ik ken mensen bij Heerenveen die ik geen seconde zou missen. Maar in die categorie valt de trainer zeker niet.
* Reageren? Stuur uw mail naar sport@frieschdagblad.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties