De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Geloof & Kerkvrijdag, 23 november 2012

Kerkenkoepel: commissie van wijzen nodig rond uitgeprocedeerde asielzoekers
Amersfoort | De Raad van Kerken in Nederland vraagt staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een ‘commissie van wijzen’ in te stellen rond de problematiek van uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat worden gezet. Dat schrijft de kerkenkoepel in een brief aan de staatssecretaris.
De raad verwijst in de brief naar de Rapportage Vreemdelingenketen januari-juni 2012, waaruit blijkt dat inmiddels meer dan vijftig procent van de afgewezen vreemdelingen met een asielachtergrond op straat beland. Het gaat in de eerste zes maanden van dit jaar om zo’n vijfduizend mensen, van wie een fors deel in Nederland verblijft zonder voorzieningen.
De situatie lijkt uit de hand te lopen, schrijft de Raad van Kerken. ‘Wij hebben niet een pasklaar antwoord op de complexe problematiek waarbij de richtlijnen voor toelating en de criteria voor terugkeer met elkaar lijkten te botsen.’ Naar overtuiging van de raad zal ‘het op straat zetten van zoveel mensen niet tot een oplossing leiden’. De raad doet daarom een ‘klemmend beroep’ aan Teeven om mee te werken aan een ‘aanvaardbare oplossing’. Een commissie van wijzen zou binnen een termijn van drie maanden de knelpunten en verandermogelijkheden in kaart moeten brengen.
De kerken vragen Teeven om de vreemdelingen die nog niet kunnen terugkeren in deze tijd tot de opvang toe te laten. ‘In voorgaande jaren is er ook sprake geweest van een ‘vrieskou beleid’ om mensen enigszins tegemoet te komen in voor hen erbarmelijke omstandigheden.’
Woensdagavond werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers die niet kunnen worden uitgezet, weer opvang krijgen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties