De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportvrijdag, 23 november 2012

Column: De kreten van oermens Mueller

Waar sta ik? Elke schaatser stelt zich die vraag elk jaar opnieuw na weer een zomer gezweet te hebben door alle zware trainingen.

Waar sta ik? Ook ik stel mezelf deze vraag. Je kunt een hele zomer analyseren, testen en zoeken totdat je een ons weegt, maar het antwoord vind je niet.

Door Bram Smallenbroek, schaatser
Na vorig jaar de overstap van Nederland naar Oostenrijk te hebben gemaakt, ben ik deze zomer ook nog eens overgestapt naar het Noorse Team CBA van de Amerikaanse coach Peter Mueller. U weet wel: de kampioenenmaker.
De man die de Nederlanders Gianni, Erben, Marianne, Jan, maar ook Dan Jansen en Bonnie Blair onder zijn hoede had. Dit oermens heeft mij de meest inspirerende en transpirerende zomer uit mijn leven gebracht.
Kapotgaan in het natte Noorse Oslo, afgemat worden op de hete vlaktes van Salt Lake City en kruipend en huilend van de pijn naar je hotel in het bergachtige dorpje Inzell, grenzend aan mijn nieuwe thuisland. Ik heb het allemaal meegemaakt deze zomer, het was een rollercoaster langs alle ijsbanen van de wereld waar zomerijs gemaakt werd en overal hoorde ik kreten die ik inmiddels kan dromen. Een kleine greep:
,,Don’t stop untill you sweat blood.”
,,You’re a machine.”
,,Don’t give an inch.
Of tewel: doorgaan tot je erbij neervalt, je bent een machine en geef niet toe.
Als je al die woorden een hele zomer hebt gehoord, kun je niet meer zonder. Het is zelfs zo erg. dat als ik een willekeurig oermens zie, ik de neiging heb om vanuit het niets rondjes-26 te gaan rijden. Dat is wat deze man met je doet.
Hij laat je de grenzen van jezelf opzoeken. Met als gevolg dat je het gevoel hebt dat elk orgaan uit je lichaam op een andere plek zit dan voorheen. En hoewel ik harder en langer kan ‘rammen’ dan in al mijn vorige zomers. stel ik me nog steeds die vraag.
Inderdaad: waar sta ik?
Dit jaar stel ik die wellicht met iets meer zelfvertrouwen dan voorheen, maar het is elk jaar weer een vraag zonder antwoord. Totdat de eerste wedstrijden gereden worden.
En na deze eerste drie weken van worldcups in Heerenveen, Kolomna en Astana zal ik dat antwoord weten.
* De voor Oostenrijk uitkomende Bram Smallenbroek ui Lemmer vertelt elke twee weken in het Friesch Dagblad over zijn leven als internationaal topschaatser

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties