De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiozaterdag, 5 januari 2013

Door bridgecursus in beweging komen
Goos Bies
IJlst | Bridge leren om in beweging te komen. Het klinkt tegenstrijdig. Toch denkt de gemeente Súdwest-Fryslân met dit kaartspel senioren tussen zestig en 75 jaar van de bank te krijgen. Uiteindelijk moeten ze ook gaan zwemmen, wandelen of bowlen. Tenminste, als ze kunnen en willen.
Dinsdagmiddag gaat het bridgeproject Tinke en Dwaan officieel van start in De Utherne in IJlst. Zo’n 130 senioren in vijf groepen (in Bolsward, IJlst, Witmarsum en twee in Sneek) hebben zich aangemeld voor de starterscursus.
Volgens combinatiefunctionaris Rika Wind gaan de deelnemers de eerste twaalf weken eerst de eenvoudige variant van bridge leren, zonder bieden. Na de zomer volgen opnieuw twaalf weken. Dan krijgen ze ook de kans om in samenwerking met sportverenigingen samen te zwemmen, jeu-de-boules te spelen of te bowlen, of iets anders actiefs te doen.
,,Er wordt al van alles georganiseerd voor ouderen, maar ze komen vaak niet. Ze moeten een drempel over om samen iets te ondernemen. Daarom staan gezelligheid en wekelijks de deur uitkomen voorop. Dan vormt zich een hechte groep. Als de mensen elkaar hebben leren kennen, zijn ze eerder bereid ook andere activiteiten te ondernemen.”
Wind spreekt uit ervaring. In 2010 deden Sneek en Bolsward via het welzijnswerk al mee aan het landelijke bridgeproject Denken en Doen, georganiseerd vanuit de landelijke bridgebond. Dat project is succesvol verlopen, heeft landelijk onderzoek uitgewezen. Ouderen uit de bridgeclub hebben wandel- en fietsgroepen gevormd. ,,Je zag in Sneek ook dat mensen elkaar gewoon in de huiskamer ontmoeten. Dit keer hebben we het project losgekoppeld van de bridgebond, we doen het gewoon zelf.”
De deelnemers betalen 25 euro voor twaalf lessen, er zijn nog enkele plekken vrij. De cursus duurt anderhalf jaar. ,,Daar betalen wij zaalhuur, materiaal en de docenten van. We leggen er dus op toe, maar we willen onze oudere inwoners in beweging krijgen.”

Internet

In Witmarsum gaat de bridgedocent met de cursisten ook het internet op. ,,Iemand in een rolstoel kan zo ook contact met anderen houden. Als je maar iets kunt betekenen op sociaal gebied, zijn wij tevreden. Als we inactieve mensen actief krijgen, zijn we al dolblij. Mensen die zichzelf niet zielig voelen en niet alleen maar thuis zitten, gaan zich fitter voelen. De druk op gezondheidsvoorzieningen neemt daardoor af.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties