De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Economiemaandag, 11 februari 2013

Noordelijke kranten verder met Friese aandeelhouders
Leeuwarden | Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden behouden hun noordelijke karakter. De Friese ideële stichtingen FB Oranjewoud en Je Maintiendrai krijgen tweederde van de aandelen in uitgeverij NDC Mediagroep. Dat is de uitkomst van moeizame onderhandelingen tussen de stichtingen en ING bank.
,,We zijn in een goed huis beland”, zegt hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden. ,,De twee stichtingen richten zich op het behoud van noordelijk werk en cultuur. Dat past bij ons.”
Half januari werd al bekend dat FB Oranjewoud, voormalig eigenaar van Friesland Bank, exclusieve gesprekken voerde over de aankoop van NDC Mediagroep uit het grote uitgeverijconcern NDC|VBK. De partijen verwachtten er 3 februari uit te zijn, maar die deadline werd steeds verschoven. Vrijdagavond laat werd er toch een akkoord bereikt.
De moeilijkheid lijkt hem vooral te hebben gezeten in de ontmanteling van het verliesgevende NDC|VBK. Huisbankier ING wilde van haar verliezen daar nog wat terugzien. FB Oranjewoud krijgt nu iets minder dan 50 procent van de aandelen, Je Maintiendrai 17 procent en ING 33 procent.
Met de verkoop van NDC Mediagroep is de derde en laatste tak van het grote uitgeverijconcern NDC|VBK afgestoten. Het sprookje van een brede uitgever die voormalig bestuursvoorzitter Jan de Roos in 2005 voor ogen had is uit.
De uitgever NDC|VBK ontstond uit de noordelijke kranten, de educatieve uitgever ThiemeMeulenhoff en algemene boekentak VBK. Toen die tweede in 2008 werd gekocht voor de hoogste prijs en de crisis de inkomsten deed teruglopen, ontstond een concern met een grote schuldenlast. Huisbankier ING stak er veel geld in, maar zag daar geen dividend en rente voor terugkomen.
Daarom werd in 2011 besloten het concern weer te splitsen. Los moeten ze zichzelf wel kunnen bedruipen. ING heeft in alle takken een (volledig) aandeel gekregen en hoopt zo nog wat terug te verdienen. Toch raakt de bank naar schatting tussen de honderd en tweehonderd miljoen euro kwijt.

NOM doet niet mee

Jorrit Volkers, voorzitter van FB Oranjewoud, is blij dat de noordelijke kranten voor het Noorden zijn behouden: ,,Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben een belangrijke rol in het maatschappelijke en culturele veld. Ik ben blij dat het gelukt is.”
De onderhandelingen over het uitkopen en financieren van NDC Mediagroep was een moeizaam proces. Bank ING stelde zich ,,lastig op”, aldus Volkers. ,,Maar dat is onderdeel van de onderhandelingen. Het ingewikkelde was dat ING twee petten op had: aandeelhouder en financier.”
De noordelijke kranten krijgen de tijd om rendabel te worden. Kosten, met name personeelslasten, liggen te hoog. Daarom komt er een reorganisatie waarbij banen verloren gaan. Volkers wil niet vooruitlopen over de grootte van het baanverlies. NDC Mediagroep krijgt ook lucht doordat ING leningen verstrekt waarop het de eerste jaren geen rente vraagt.

Drukpers

Een ander belangrijk punt is de drukpers in Leeuwarden. Volkers wil daar andere media gaan drukken zodat de pers rendabel wordt. In een markt met overcapaciteit is dat echter lastig. ,,Maar we zullen de kosten moeten terugverdienen door efficiënter te werken en meer orders te verwerken. Anders ontkomen we niet aan outsourcen.” Volkers acht het mogelijk dat met de overgang naar ochtendkrant door de Leeuwarder Courant ook landelijke ochtendkranten in Leeuwarden worden gedrukt.
FB Oranjewoud zou bij de onderhandeling eerst 51 procent van de aandelen krijgen. Dat is nu 50 procent geworden. De NOM, die een deeltje van de 51 procent zou krijgen, stapte namelijk uit. Volkers: ,,Ze vonden het risicoprofiel te hoog in combinatie met de zeggenschap die ze kregen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties