De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiomaandag, 11 februari 2013

Minder bos weg bij Ald Djip
Lippenhuizen | Er worden definitief minder bomen gekapt in natuurgebied Hemrikerscharren tussen Hemrik en Lippenhuizen. Staatsbosbeheer en natuurorganisaties zijn zaterdag na een bezoek aan het 27 hectare tellende gebied tot een akkoord gekomen. In het beekdal rond het Ald Djip blijven verbindingsstroken staan van bomen, waarvan vogels en andere diersoorten kunnen profiteren.
,,In het gebied leven vogelsoorten als de zwarte specht en de kuifmees”, vertelt boswachter Roel Vriesema van Staatsbosbeheer. ,,Voor deze vogels is er straks meer ruimte. Overigens zouden ook volgens het oorspronkelijke plan niet alle bomen worden gekapt.” In totaal wordt er nu nog ongeveer 13,5 hectare bos gerooid. Op die plaats moet een heidelandschap ontstaan, waar schapen en koeien kunnen gaan grazen.
De zaak kwam aan het rollen toen de zeventienjarige natuurliefhebber Wender Bil uit Lippenhuizen twee weken geleden aan de bel trok. In zijn ogen gebeurde de boskap te roekeloos en rigoureus, en werd er te veel met Roundup gespoten. Staatsbosbeheer besloot hierop het werk stil te leggen voor overleg met lokale natuurorganisaties, waar ook Bil bij is aangesloten. De tiener doet al jaren aan roofvogeltelling in het gebied.
Afgelopen zaterdag vond dit overleg plaats. Hier is ook afgesproken dat de Natuurvereniging Gorredijk en vogelringstation Menork uit Lippenhuizen samen een gedeelte van het bos gaan onderhouden. Bil gaat bovendien zijn tellingsresultaten periodiek bespreken met Staatsbosbeheer.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties