De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportmaandag, 11 februari 2013

LDODK leert harde lessen tegen PKC

Een lesje in verdedigen, een lesje in effectiviteit, een lesje in topkorfbal. Dat was voor LDODK zaterdag in Gorredijk het duel met PKC. De ploeg heeft de punten hard nodig, maar tegen de titelkandidaat zat een stunt er geen moment in: 12-25.

Gerard Bos
Gorredijk | Het was nog net geen masterclass, maar het had er wel veel van weg; de manier waarop PKC liet zien wat het verschil is tussen een grootmacht in de Korfbal League en een debutant daarin. Voor LDODK was het niet eens een vernedering; het was simpelweg groots van PKC. En dat terwijl de gasten uit Papendrecht, een van titelkandidaten, niet eens helemaal voluit leken te gaan in Gorredijk.
Want hoewel PKC binnen een mum van tijd met 8-1 leidde en de wedstrijd daarmee al halverwege de eerste helft een gedane zaak was, mocht LDODK niet ontevreden zijn over het feit dat ze bij rust maar elf tegentreffers had moeten incasseren. ,,Als je zelf er maar vijf maakt, schiet het alleen niet echt op”, plaatste Marjon Visser na afloop van de nederlaag een terechte kanttekening. En wat betreft de einduitslag, wond de speelster van LDODK er geen doekjes om: ,,Het niveauverschil zie je terug in het eindresultaat.”
Het was zonneklaar dat PKC al vroeg alle hoop op een Friese stunt de grond in wilde boren. De ploeg uit Papendrecht, als gedeeld koploper naar Gorredijk afgereisd, had vier minuten nodig om de score te openen en schoot daarna met scherp.
Onder aanvoering van topscorer Richard Kunst (zeven treffers zaterdag) liep de ploeg snel uit naar een comfortabele marge. De zes treffers op rij tussen de 1-2 en 1-8 zorgden voor een verschil dat al vroeg de doodsteek bleek voor LDODK.
Visser: ,,PKC was vandaag een klasse beter. Wij wisten vooraf al dat het moeilijk zou zijn om te stunten, maar het is nooit onmogelijk. Dan moet je tegen dit soort topploegen alleen wel zorgen dat je zelf je beste spel laat zien.”
De Friese formatie had moeite om kansen om te zetten in treffers. Het vizier stond niet op scherp. ,,Maar dat was ook de verdienste van PKC”, merkte Visser op. Niet alleen aanvallend, maar ook verdedigend waren de gasten oppermachtig. Tel daarbij op de effectiviteit en de snelle aanvallen van PKC en het verschil in kwaliteit, eindscore én punten op de ranglijst is verklaard.
Veelzeggend was hoe LDODK pas na tien minuten in de tweede helft de dubbele cijfers wist te bereiken, terwijl dat de gasten uit Papendrecht al aan het einde van de eerste helft was gelukt. Visser sprak daarom van een leerschool. ,,Want hier kunnen wij echt wel wat van leren. We hebben wel tegen meer topteams gespeeld tot nu toe in de Korfbal League, maar zo duidelijk als vandaag is het kwaliteitsverschil nog niet naar voren gekomen.”
Dat verschil slaat op de ploeg die bovenin staat en die onderin staat. Dat laatste is het geval bij LDODK. De ploeg staat onder de streep en moet punten gaan pakken om het degradatiespook te verjagen. Komende zaterdag wacht opnieuw een thuiswedstrijd, dan tegen subtopper DVO. ,,Ook niet gemakkelijk”, keek Visser vooruit. ,,Maar we zijn niet kansloos.”
Afgelopen zaterdag wel, tegen PKC. En daarmee kwam een teleurstellend einde aan wat voor Visser een mooie week was. De speelster van LDODK werd namelijk opgeroepen voor het Nederlands team en mocht debuteren in de met 33-16 gewonnen interland tegen België.
Visser: ,,Een mooie ervaring. Je speelt ineens samen met de beste korfballers van het land. Van de wereld dus ook. Dat was, net als vandaag, topniveau.”
LDODK - PKC 12-25 (5-11). Scores LDODK: Erwin Zwart 5, André Zwart 3, Ryanne Nijholt 1, Jildou Slagmann 1, Jurjen Bosma 1.
Jildou Slagmann (l) zoekt namens LDODK naar afspeelopties, met opponente Nadhie den Dunnen van PKC in haar nek. Foto: Henk Jan Dijks

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties