De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 11 februari 2013

De Jong en Schulting pakken gouden plak bij NK junioren
Den Haag | Twee titels en drie keer een bronzen plak. Dat was afgelopen weekeinde de Friese oogst bij de Nederlandse kampioenschappen voor junioren op De Uithof in Den Haag. Bij de junioren A ging bij de meisjes de titel volgens verwachting naar Antoinette de Jong (Rottum). Ook bij de meisjes C zegevierde een Friezin, Suzanne Schulting. In diezelfde categorie was er brons voor Afke Soet. Bij de meisjes B was er brons voor Tjitske Wassenaar (Lemmer).
Antoinette de Jong ging als grote favoriete van start en de pupil van Jong Oranjecoach Erik Bouwman maakte haar favorietenstatus met vier afstandzeges meer dan waar. Toch was de zeventienjarige Friezin niet tevreden na de eerste dag, maar gisteren kreeg ze haar revanche. ,,Op de 1000 meter maakte ik mijn slagen goed af en de drie kilometer (4.24,53) voelde ook veel beter.” En dus kan ze vandaag met een goed gevoel afreizen naar Italië, waar over twee weken in Collalbo het WK junioren wordt verreden. ,,Ik moet nog wat puntjes op de i zetten en denk dat het nog veel beter kan. Dan moet het goed komen.”
De tweede plaats was voor Julia Berentschot, die Reina Anema (Gorredijk) achter zich liet. De Friezin legde met een bronzen plak op de 3000 meter (4.30,31) beslag op de derde plaats in het eindklassement over vier afstanden. Daarmee plaatste ze zich ook voor het WK. Gerben Jorritsma (Diever) was met voorsprong de sterkste bij de jongens junioren A. De rijder van het Gewest Fyslân won alle vier afstanden en hield Thijs Roozen en Paul-Yme Brunsmann ruim achter zich. Op de afsluitende vijf kilometer versloeg hij Roozen in 6.52,22 en verbeterde daarmee het baanrecord van Mark Tuitert uit 1999.
Bij de meisjes junioren C ging de nationale titel naar Suzanne Schulting uit Tijnje. De Friezin reed een baanrecord op de 1500 meter (2.10,18) en reed het record van Sanneke de Neeling, kampioen bij de B-junioren, met vier honderdste van een seconde uit de boeken. ,,Ik had wel een klein beetje verwacht dat ik hier ging winnen”, gaf Schulting toe. ,,Mijn 500 meter was nog wat minder, maar mijn 1500 meter was goed”, vond Schulting die het langebaanschaatsen combineert met shorttrack.
Wat betreft die laatste discipline staat haar eerstvolgende klus alweer voor de deur. Over twee weken rijdt Schulting het WK voor junioren in Warschau, maar volgens zeggen heeft de Friezin geen moeite om de knop om te zetten. ,,Ik kan de combinatie waarschijnlijk niet heel lang meer volhouden, maar nu kan het nog wel.” In het klassement had Schulting een voorsprong van ruim een punt op titelverdedigster Isabelle van Elst. Aafke Soet (Heerenveen), de winnares van de 500 meter, zakte door een achtste plaats (2.17,57) op de slotafstand naar de derde plaats in het klassement.
Bij de meisjes B verdedigde Sanneke de Neeling met succes haar allroundtitel. Melissa Wijfje bleef het hele weekeinde bij haar in de buurt, maar wel op respectabele afstand. Het brons ging naar Tjitske Wassenaar (Lemmer). De Friezin klokte de zesde tijd op de afsluitende drie kilometer (4.49,86) en daarmee bleef ze concurrente Aveline Hylkema (Zuidhorn) net voor. Bij de jongens B zegevierde Wesly Dijs voor Marcel Bosker en Patrick Roest. Bij de jongens C werd Bas de Vries (Amersfoort) Nederlands kampioen. Favoriet Niek Deelstra (Hoogeveen) werd na een zware val op de 500 meter uitgeschakeld voor de titel.
Ik moet nog wat puntjes op de i zetten en denk dat het nog beter kan

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties