De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Geloof & Kerkdonderdag, 14 maart 2013

Van Ulden: een paus die geen gelikte show geeft
Lodewijk Born
Voorhout | Paus Franciscus I. Toen pastoor L.M. van Ulden ofm gisteravond even na achten de naam van de nieuwe paus hoorde, de Argentijn Jorge Mario Bergoglio, was hij ,,erg tevreden”. De voormalige pastoor van Sneek die nu in Voorhout woont, denkt dat de nieuwe paus ,,een modus zal weten te vinden tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de groeiende evangelisch-protestantse gemeenschap in de wereld’’ vanwege het feit dat hij uit Zuid-Amerika komt. ,,Dus ik denk dat hij ook veel kan betekenen voor de oecumene wereldwijd.” Juist op het Zuid-Amerikaanse continent zijn er veel protestantse kerken die groeien ten koste van de Rooms-Katholieke Kerk.
Van Ulden denkt dat Bergoglio ook ,,bestuurlijk heel wat in zijn mars heeft” en als jezuïet niet na zal laten om hervormingen door te voeren in de wereldkerk van meer dan een 1,2 miljard katholieken. Hij denkt dat de Argentijn een man is die ,,enerzijds zal doorgaan in de lijn van de vorige paus en anderzijds een eigentijds geluid zal willen laten horen”.
De balkonscène op de grote Sint Pieter was wat dat betreft al een mooi voorproefje, meent Van Ulden. ,,Dat je begint met Buona sera, goedenavond, heeft natuurlijk wel wat. Het zag er ook niet gelikt uit. De man kwam heel natuurlijk over zoals ’ie is. Het was geen show en hij deed het ook niet van een papiertje. Daar hou ik wel van. Hij kwam heel bescheiden en ontspannen over.”
Bijzonder vond de pastoor ook dat het Onze Vader en het Wees gegroet gebeden werd met de tienduizenden op het Sint-Pietersplein. ,,Het is dan weer de Nederlandse televisie die door zo’n moment heen kakelt en niet even daarvoor respect op kan brengen.”

Niet claimen

Fransciscus I is de naam die de nieuwe paus gekozen heeft. Pastoor Van Ulden is zelf lid van de Orde van de Franciscanen. ,,Dat is natuurlijk prachtig, Franciscus. Maar het is niet een katholieke en ook geen protestantse naam. Sint Franciscus liet zich namelijk niet claimen. In die zin is de naam ook een statement van deze nieuwe paus.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties