De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Geloof & Kerkdonderdag, 4 april 2013

Opvang Vluchtkerk kostte 160.000 euro
Amsterdam | De opvang van illegalen in de Vluchtkerk in Amsterdam heeft de afgelopen vier maanden ruim 160.000 euro gekost. De protestantse diaconie heeft een kleine 16.000 euro bijgedragen.
Dat maakte de diaconie van de protestantse gemeente Amsterdam bekend. Er is bijna 126.000 euro aan donaties binnengekomen voor de opvang van ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk. De Protestantse Kerk in Nederland droeg daarbovenop vanuit de landelijke kas 20.000 euro bij.
Het geld was nodig voor zaken als beveiliging, energie, etenswaren, kleding en huisraad. Ruim 9000 euro werd aan demonstraties uitgegeven.
„Toen de Vluchtkerk begon wist niemand hoeveel geld er nodig zou zijn. Wij stonden garant voor alle uitgaven, omdat we deze groep vluchtelingen niet in de kou wilden laten staan”, aldus directeur Paul van Oosten van de Amsterdamse protestantse diaconie. Hij noemt de Vluchtkerk ,,een schoolvoorbeeld van hoe een spontaan burgerinitiatief samen op kan trekken met een eeuwenoude institutie zoals de protestantse diaconie. Tot onze verbazing is van het uiteindelijke bedrag van ruim 160.000 euro het leeuwendeel door vluchtelingen en vrijwilligers zelf opgehaald. We hoefden maar een klein bedrag aan te vullen.”

Einde winteropvang

Morgen loopt het contract dat de bewoners en de eigenaar van de Vluchtkerk eind december sloten af, en komt een einde aan de winteropvang. De gemeenteraad van Amsterdam spreekt deze week over de situatie. Van Oosten roept de raad op zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang van de groep.
„De straat of de cel zijn niet de juiste plek om over je toekomst na te denken. Als de gemeente Amsterdam zijn zorgplicht invult door voor bed, bad en brood te zorgen, dan zorgen vrijwilligers voor de rest. Dat heeft de Vluchtkerk wel aangetoond”, aldus Van Oosten.
Hij pleit ervoor na 5 april de verblijfplaats los te koppelen van het protest van de vluchtelingen. De diaconie wil de illegalen samen met onder meer de steungroep rond de Vluchtkerk een actiecentrum aanbieden, van waaruit ze hun protest kunnen voortzetten. „Dit zal geen verblijfplaats zijn, maar wel een plek om hun situatie op de maatschappelijke agenda te kunnen houden.”
Als er eind deze week geen nieuwe verblijfplaats is, zal de Diaconie blijven doen wat zij kan om de vluchtelingen bij te staan, zegt Van Oosten. ,,Het motto van onze organisatie is ‘helpen waar geen helper is’. Voor de mensen die niet bij vrienden of familie terechtkunnen en bijvoorbeeld om gezondheidsredenen echt een dak boven hun hoofd nodig hebben, willen we met de Steungroep op zoek gaan naar tijdelijke verblijfplaatsen. We inventariseren deze week de behoefte daaraan en komen op basis daarvan in actie.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties