De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 4 april 2013

Langezwaagsters furieus om gesloopte huurwoningen
Langezwaag | ,,Het is een aanfluiting.” Secretaris Mattie Homsma van Plaatselijk Belang Langezwaag is, net als haar dorpsgenoten, boos op woningcorporatie Elkien. Niet eens zozeer omdat het nieuwbouwproject aan De Klamp door de woningcorporatie is geschrapt. Maar de huurhuizen die op die plaats stonden zijn een paar weken geleden nog gesloopt. Het resultaat: een braakliggend terrein waar niets mee gebeurt.
Op De Kamp in Langezwaag waren tot voor kort zeven nieuwe woningen gepland, vier huur- en drie koophuizen. ,,We hadden al langer door dat het een lastig verhaal zou worden”, vertelt Homsma. ,,Tot eind vorig jaar meldde Elkien ons echter dat we ons geen zorgen hoefden te maken. De woningen zouden er komen. Later kwam er een informatiestop voor alle projecten, omdat niet duidelijk zou zijn wat er gaat gebeuren.”
Intussen, zo’n vier weken geleden, werden de huizen echter al wel gesloopt. Vorige week kreeg Plaatselijk Belang het bericht dat er definitief geen nieuwe huizen meer worden gebouwd. ,,Nu zitten we hier met een heel groot gat in het dorp, terwijl de vorige huizen niet eens zo slecht waren. Langezwaag is de huizen kwijt en het is nu bovendien een heel lelijk gezicht.”
Woningcorporaties moeten door kabinetsbeleid flink bezuinigen. Om deze reden maakte Elkien, maar ook andere corporaties, eerder al bekend dat verschillende nieuwbouwplannen in kleinere dorpen worden geschrapt. Dit geldt nu dus ook voor Langezwaag. Begrijpelijk, vinden de inwoners, maar had dan de oude huizen laten staan.
,,Ten tijde van de sloop leek de financiering voor het project nog rond”, vertelt Nikkie Smit van Elkien. ,,Daarom gingen we ervan uit dat de nieuwbouw nog gewoon door zou gaan.” Smit stelt dat Elkien weliswaar al wist dat er bouwprojecten moesten worden stopgezet, maar dat dit toen nog niet gold voor de huizen op De Klamp. ,,De afgelopen weken is gebleken dat we de financiering toch niet rond kunnen krijgen. De situatie kan met de dag anders worden. Het is in dit geval een vervelende samenloop van omstandigheden.”
Overigens waren de huizen aan De Klamp volgens Smit wel toe aan sloop. ,,We slopen huizen natuurlijk niet zomaar. Als deze nog in goede staat waren hadden we ze laten staan. Het is trouwens best mogelijk dat later blijkt dat het project toch nog kan doorgaan. We moeten zien hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Ik snap dat mensen duidelijkheid willen, maar die kan ik op dit moment gewoon niet geven.”
Ook raadslid Hans de Jong (Opsterlands Belang) is boos over de gang van zaken. ,,Ik kin dit net begripe. It soe kinne dat sy gjin jild ha foar nijbou, mar brek dan de âlde huzen ek net ôf. Dy wenninkjes wiene noch mar krekt renoveard. Hie se dan ferkocht oan starters.”
De Jong, zelf inwoner van Langezwaag, heeft vragen gesteld aan wethouder Piet van Dijk. ,,Ik bin swier teloarsteld yn Elkien. No hawwe wy as doarp hielendal neat mear. Hoe betrouber is de korporaasje op dizze wize noch?”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties