De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportwoensdag, 10 april 2013

Tekenaar wil Roel Dijkstra rentree als Beckham geven

Even had Aart Cornelissen vorige week een Aha-Erlebnis. De Makkumer striptekenaar zat voor de tv en zag ineens een verloren gewaande oude held terug op het veld. ,,Stond David Beckham daar ineens weer. Hé, dacht ik, de comeback van Roel Dijkstra.”

Daan Rieken
De import-Fries zal wellicht de enige Champions League-kijker ter wereld zijn geweest die bij het zien van de Engelse routinier ineens aan Roel Dijkstra moest denken. De fictieve voetballer was tussen 1977 en 1995 hoofdpersoon in de gelijknamige serie stripboeken en bleef jarenlang immens populair. De avonturen van de aanvankelijk door Jan Steeman getekende topspits werden zelfs in Indonesië gelezen. Tot de blonde oud-speler van FC Leidrecht zijn geschetste kicksen midden jaren negentig aan de wilgen hing.
Wellicht gingen ook de gedachten van Rob van Bavel, directeur van stripblad Eppo, bij het zien van Beckham even terug naar Dijkstra. ,,Van Bavel loopt namelijk al jarenlang met het idee om Roel Dijkstra nieuw leven in te blazen. Bekende namen verkopen immers beter dan nieuwe series. In zijn zoektocht naar een tekenaar is hij uiteindelijk bij mij uitgekomen”, verklaart Cornelissen.
De creatieveling uit Makkum is ook verantwoordelijk voor de komische Bob de Beker-cartoons die iedere maandag op de achterkant van het sportkatern in deze krant verschijnen en had direct oren naar een uitbreiding van zijn sportcarrière op stripgebied. ,,Zelf was ik vroeger niet zo’n fan van Dijkstra”, bekent Cornelissen nog schuchter. ,,Zijn avonturen hadden meer met het randgebeuren dan met voetbal te maken. Bovendien was het allemaal wel erg serieus. Het lijkt mij juist ontzettend leuk om wat meer humor in de verhaallijn te verwerken. Daarnaast zou ik in tegenstelling tot de oude strips graag ook bestaande voetballers laten figureren.”
Ondanks het enthousiasme van Cornelissen is nog niet duidelijk of Dijkstra net als Beckham zijn comeback op de Europese velden zal maken. De tekenaar moet eerst de Eppo-makers nog overtuigen van zijn kwaliteiten. ,,We gaan onderzoeken of ik de semi-realistische stijl van Roel Dijkstra in de vingers kan krijgen. Maar er moet ook een deel van mij inzitten.” Daarnaast is ook nog onduidelijk of Eppo de rechten bezit om aan de slag te mogen met ‘het merk Dijkstra’.
Desondanks zit Cornelissen boordevol ideeën. ,,Roel Dijkstra die bij zijn rentree in een wereld vol belchinezen belandt en na een lange blessure door Van Gaal uiteindelijk toch opgeroepen wordt voor het WK. In blessuretijd komt hij dan in het veld en maakt hij een wonderlijke rentree.” Of die Beckham-achtige comeback werkelijk doorgang vindt? Het is nog even afwachten. Maar net als Van Gaal werkt Cornelissen toe naar een hoogtepunt in 2014. ,,Rond het wereldkampioenschap hoop ik een verhaal af te hebben.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties