De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Economiewoensdag, 10 april 2013

Het viooltje heeft niets gebracht dit jaar, verkopers leggen bij

Door de kou komen tuincentra en kwekers nauwelijks van hun viooltjes af. Het is hopen op warmer weer om nog wat te verkopen, maar inlopen gaat niet meer. ,,Het is een verloren jaar.”

Door Majelle Hoek
,,Het is een moeilijk jaar voor de violen”, zegt Louis Keegstra van Kwekerij Keegstra uit Nes (D). ,,Vorig jaar was ik leeg rond deze tijd. Verkocht ik 250 dozen in drie weken. Nu heb ik drie weken niets verkocht.”
Waar bij aangenamer weer de bonte bloemetjes gretig aftrek vinden, blijven de mensen nu weg door de kou. Keegstra heeft zo’n honderdduizend violen verkocht van de 250.000. De kweker hoopt dat hij straks met het warmere weer nog van zijn violenpartij afkomt. ,,Dan gaan mensen met hun tuin bezig. En veel mensen beginnen met violen. Weggooien kan altijd nog, maar ze blijven hier nog even staan. Ik heb nog hoop. De aanhouder wint.”
Door de geringe vraag krijgen kwekers bijna de helft minder voor hun viooltjes dan vorig jaar, toen de warme lente zorgde voor een stormloop op de bloemetjes. ,,Het is een totaal contrast met 2012”, zegt Lex van Horssen van bloemenveilig FloraHolland, de grootste veiling van snijbloemen en planten ter wereld. ,,Toen waren ze niet aan te slepen. Ik denk dat er dit jaar de helft minder is verkocht. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het vorig jaar wel een extreem goed jaar was.”
Om het contrast dat Horssen noemt te verduidelijken: de eerste veertien weken van dit jaar werden er bij FloraHolland 8,3 miljoen viooltjes verkocht via de veilingklok. Dit zorgde voor een omzet van ruim 1,3 miljoen euro. Een daling van 60 procent ten opzichte van 2012. De kweker die nu zijn viooltjes verkoopt moet genoegen nemen met een gemiddelde prijs van 16 cent per stuk. Vorig was dit 29 cent.
Jan Feenstra van tuincentrum GroenRijk in De Westereen is er duidelijk over: ,,De viool heeft niets gebracht dit jaar. Wij kunnen straks voldoende weggooien.”
Volgens Feenstra is het nog nooit zo slecht geweest. ,,Dit is de afgelopen dertig jaar niet gebeurd. Normaal verkopen we vijftig- tot zestigduizend viooltjes. Nu zitten we op de vijfduizend tot zesduizend. Dit jaar kunnen we als verloren beschouwen als het om viooltjes gaat. We leggen er alleen maar op bij.”
Toch krijgt Feenstra vandaag nog een lading van de vrolijke bloemetjes binnen. Hij hoopt dat door het warme weer de verkoop nog wat aantrekt. ,,Wat we nu nodig hebben is even flink regen en daarna een temperatuur van twaalf graden. Dan gaat het groeien.” Wat niet wil zeggen dat een viooltje in de kou niet standhoudt: ,,De mensen zijn bang dat de violen niet goed tegen de vorst kunnen, maar ze zijn winterhard.”
Kwekerij Wouters in Ens is van de meeste viooltjes af, volgens verkoper Simon Voorberg. ,,Er zijn kwekers die ze hebben weggegooid of weggegeven. Bij ons gaat wat we hebben de deur uit. Vooral omdat we met de meeste klanten contracten hebben waarin is afgesproken hoeveel ze afnemen. Als je dat niet hebt en je verkoopt via de daghandel, dan blijf je ermee zitten.”
Wie de viool nog een tweede kans wil geven als de zon weer gaat schijnen, komt niet bedrogen uit volgens Voorberg: ,,Viool is net onkruid. Met een klein beetje verzorging gaan ze nog lang mee.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties