De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportvrijdag, 31 mei 2013

De vv Leeuwarden is niet meer, maar de herinneringen blijven
Gerard Bos
Leeuwarden | Dat voetbalvereniging Leeuwarden met stadgenoot Rood Geel komend seizoen opgaat in de nieuwe fusieclub SC Leovardia was al bekend. Maar niet bekend was wanneer de club voor het laatst een officiële wedstrijd zou spelen. Gisteravond viel voor de zaterdagtak het doek in Heeg. En in Leeuwarden verloor de zondagtak in de nacompetitie van de derde klasse na verlenging van het Drentse Wacker (2-4). Einde seizoen. Einde club.
Of het besef er was bij hem en zijn spelers dat zojuist de laatste wedstrijd ooit van Leeuwarden was afgelopen? Trainer Wim de Ron zuchtte eens diep. Het was wellicht geen vraag die je als coach bezighoudt, net nadat je bent uitgeschakeld in de nacompetitie.
,,Als zodanig hebben de spelers het volgens mij niet beleefd”, zei hij, verwijzend naar het laatste optreden van Leeuwarden als club. Om vervolgens een bruggetje te maken naar het sportieve aspect. ,,Maar beleving ontbrak vanavond wel meer.”
En eigenlijk, zo schetste De Ron, zoals wel vaker dit seizoen. ,,Als je soms met tien spelers staat te trainen, uit de hele eerste én tweede selectie, dan heb je ook niks in de tweede klasse te zoeken. Dan moet je lekker derdeklasser blijven.”
Dat blijft Leeuwarden dus ook. Of beter gezegd: dat wordt SC Leovardia. Niet meer in rood-wit, maar in zwart-geel. Nog eenmaal wordt Leeuwarden als zelfstandige club dit seizoen gevierd als op 22 juni een groot afscheidsfeest wordt georganiseerd. En dan is het na 96 jaar voorbij voor de club die ooit werd opgericht als arbeidersclub. De klomp in het logo refereert nog aan die historie.
Een rijke historie overigens, want zo was er een tijd waarin Leeuwarden met maar liefst tweeduizend leden de grootste voetbalvereniging van Nederland was. Dat was eind jaren vijftig, een tijd ook waarin de club semiprofessioneel voetbal speelde. Op de erelijst prijken een kampioenschap in de tweede divisie en ook een tweede en derde plaats in de eerste divisie.
In 1964 werd Leeuwarden weer een amateurclub en deed Cambuur z’n intrede als de profclub van de Friese hoofdstad. Het leken gisteren vervlogen tijden. En dat zijn het nu ook door de exit in de nacompetitie.
Wacker (Hoogeveen), de oude club van de ook aanwezige Cambuurspeler Erik Bakker, leidde voor rust tweemaal (0-1) en (1-2) door goals van Remco Stadman en Joost van der Weide. Maar beide keren kwam de thuisclub terug; eerst door Edwin Rinsma, daarna dankzij een eigen goal van Dirk-Jan Teunis (2-2).
Na rust kon het duel beide kanten op, zeker nadat arbiter Van der Werf Wacker-speler Nick van der Weide wel erg overdreven met tweemaal geel wegstuurde. Niels Hartman en Ronnie Ganzevoort raakten in de tweede helft namens Leeuwarden beide nog de lat. Zo bleef het bij 2-2.
In de verlenging maakte Wacker via Jurrian Lier 2-3 en door een late 2-4 van Koen van Luin was het duel beslist. Exit Leeuwarden. Dat was het dan. Een roemloos afscheid van een voor altijd roemruchte club.
Leeuwarden - Wacker 2-4 na verlenging (2-2). 9. Remco Stadman 0-1, 12. Edwin Rinsma 1-1, 31. Joost van der Weide 1-2, 35. Dirk-Jan Teunis 2-2, 104. Jurrian Lier 2-3, 120. Koen van Luin 2-4. Scheidsrechter: Van der Werf (Heerenveen). Rode kaart: Nick van der Weide (Wacker). Bijz: eerste duel werd 1-1.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Eeuwig zonde zo'n prachtige club te zien verdwijnen.
Ik heb daar vroeger jarenlang in het eerste lopen voetballen.
Mooie wedstrijden, o.a. Drachten, Harkema, Jubbega.
Dan die nieuwe naam.
Wie bedenkt zoiets?
Mij zien ze in ieder geval nooit meer terug.
Mijn rood wit hart huilt.

jan, drachten - maandag, 22 juli 2013


sport
Familieberichten
Advertenties