De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 9 september 2013

Als het wil winnen, moet SCO leren om te durven verliezen
Edward Jorna
Oldeholtpade | Nooit saai, maar ook zelden sprankelend. Het is een profiel dat vastgeplakt zit aan de confrontaties tussen de twee Friese korfbalgrootmachten SCO en Mid Fryslân en dat zelfs niet omslaat als de de derby zoals gisteren in een rustig en zonovergoten Oldeholtpade, onder een volmaakt gesternte wordt afgewerkt. Wat telt, dat zijn slechts die poen und die punkte en die gingen na een scherp, maar matig duel volkomen verdiend mee richting Reduzum: 11-14.
Voor Mid Fryslân, waar trainer Arjan Kreeft (ex-speler SCO) op pad is gegaan met een flink gewijzigde selectie, was dat zo vroeg in het seizoen (tweede wedstrijd) een onverwachte meevaller. De Redústers weten waar de kansen en mogelijkheden liggen, maar kennen ook de beperkingen van een ploeg in opbouw. Handhaving in de hoofdklasse A zou een monsterprestatie zijn en omdat dat, weliswaar in iets mindere mate, ook voor SCO geldt telden de punten gisteren in Oldeholtpade dubbel.
Dat de thuisclub, op een korte fase na de pauze na, amper recht had op meer was ook de slotsom van Hillebrand Diever, de eindverantwoordelijke bij SCO. Hij had zich verbaasd over het krampachtige spel van zijn discipelen. ,,Alsof ik na een degradatiewedstrijd zat te kijken. Niemand wordt afgerekend op wat-ie doet, als je maar durft! Die durf, die miste ik. En die zullen we wel moeten gaan tonen. Want pas als we durven te verliezen, gaan we winnen.”
Bij de rust was het 3-7 en dat was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Net als SCO mikte Mid Frylân ver onder het gewenste niveau, maar de gasten konden in ieder geval nog goed veldspel overleggen. ,,Njonken hanthavenje is dat ek fan ús doelstellings”, zo zei Marvin Smorenburg. ,,Wy wolle mei inoar better wolle.”
Dat de erkende topschutter weer actief deel uitmaakt van die groep is voor speler én club een opsteker. Een half jaar geleden scheurde de achillespees van zijn rechterbeen, in combinatie met een zweepslag, op twee plaatsen in. De blessure van de sterspeler kostte Mid Fryslân, hoewel het niet te bewezen valt, vrijwel zeker een plek in de hoofdklasse van het zaalkorfbal. Maar nu de wonden geheeld zijn, wil Smorenburg weer vooruit. ,,Ik bin fit, mar it moat noch wol better wurde. Benammen it skot ûnder wjerstân is noch net goed genôch. Dat komt wol wer, dêr ha ik wedstriden foar nedich.”
Hoewel Smorenburg in aanvallende zin goed in toom werd gehouden door zijn directe tegenstander Frank van der Veen, was hij wel de maker van de meest cruciale treffer van de middag. Via twee treffers van Pascal Frieswijk en een zuiver schot van Marit van den Boogert had SCO bij 8-9 eindelijk zicht op iets moois, toen hoofdarbiter Gerritsen het vlagsignaal van zijn assistent wegens lopen met de bal negeerde. Een halve seconde later mikte Smorenburg voor de derde en laatste maal raak. Het was de opmaat naar de verdiende zege, die nog meer gestalte kreeg toen Wiebe Huitema na twee missers vanaf de ‘stip’ de bal voor dat ambt overgaf aan Sietske Hoekstra. Met twee benutte strafworpen maakte ze in de slotfase dien wurk namens Mid Fryslân: 11-14.
Sjieuwke van der Veen is Connie Oosterhof van SCO te snel af en legt aan voor de 8-11. Wolter Achtien (l) en Wiebe Huitema zijn aandachtig toeschouwer. Foto: Rens Hooyenga

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties