De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 14 november 2013

PvdA en FNP winnen bij verkiezingen
Leeuwarden | Bij de verkiezingen in de drie herindelingsgemeenten Leeuwarden, Heerenveen en De Friese Meren zijn de PvdA en de FNP als winnaars uit de bus gekomen. In Leeuwarden blijft de PvdA de grootste partij. De partij krijgt er zelfs een zetel bij: 12 zetels. De PvdA kreeg in Heerenveen 27,27 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen was dat 26,28 procent. De sociaaldemocraten blijven met 8 zetels de grootste in de gemeente. De Fryske Nasjonale Partij heeft in de gemeente De Friese Meren het meeste aantal zetels weten te behalen, na telling van alle 45 stembureaus. De partij staat volgens de voorlopige uitslag op 9 zetels. De uitslagen die afgelopen nacht bekend werden gemaakt zijn voorlopige uitslagen. Morgen wordt de uitslag officieel vastgesteld voor de nieuwe zetelverdeling per 1 januari.
De PvdA blijft in Leeuwarden de grootste partij. De partij gaat van 11 naar 12 zetels. Winnaar is ook D66. De partij gaat van 2 naar 4 zetels. PAL GroenLinks en de VVD leveren een zetel in. Beide partijen gaan van 5 naar 4, volgens de voorlopige uitslag. Het CDA krijgt 6 zetels. Een restzetel gaat naar deze partij ten koste van D66. De Nieuwe Leeuwarder Partij krijgt 4 zetels, ChristenUnie 2, de FNP gaat van 1 naar 2 en Feriene Lofts krijgt 1 zetel.
De Fryske Nasjonale Partij heeft in de gemeente De Friese Meren het meeste aantal zetels weten te behalen, na telling van alle 45 stembureaus. De partij staat volgens de voorlopige uitslag op 9 zetels. De tweede partij is het CDA met 8 zetels. PvdA heeft voorlopig 4 zetels, VVD 3. De ChristenUnie haalde 2 zetels, D66 ook 2, de NCPN 1, GroenLinks ook 1 en Nieuw Politiek Peil ook 1. De gemeente De Friese Meren ontstaat door een fusie van de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Ook het dorp Terherne uit Boarnsterhim komt bij de nieuwe gemeente. Als de resultaten van de vorige verkiezingen bij elkaar worden opgeteld, betekent de uitslag een verlies voor de VVD. De liberalen haalden 3 jaar geleden 14,7 procent van de uitgebrachte stemmen. Nu staat de partij op 11,3 procent. De PvdA zakt van 17,2 procent naar 12,4 procent.
De PvdA is vooruitgegaan bij de gemeenteraadsverkiezingen in Heerenveen. Ook CDA en D66 boeken winst. De VVD verliest juist. De PvdA kreeg in Heerenveen 27,27 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen was dat 26,28 procent. De sociaaldemocraten blijven met 8 zetels de grootste in de gemeente. De VVD zakte in Heerenveen van 15,8 naar 13,2 procent, maar behoudt zijn 4 zetels. CDA stijgt van 3 naar 4 zetels, Gemeentebelangen komt op vier zetels, D66 gaat van 2 naar 3 zetels. FNP krijgt 3 zetels , Christenunie 2 en GrienLinks zakt van 7 procent naar 4,7 procent, maar behoudt zijn enige zetel in de raad.

Opkomst

Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn minder kiezers komen opdagen dan in 2010. De opkomst was het laagst in Leeuwarden: 39,5 procent. Bij de vorige lokale verkiezingen kwam 50 procent van de kiezers naar de stembus. In Heerenveen was de opkomst woensdag 46 procent, tegen 54,7 procent 3 jaar geleden. Leeuwarden en Heerenveen worden op 1 januari uitgebreid met delen van de gemeente Boarnsterhim, die wordt opgeheven.
Er waren ook verkiezingen in De Friese Meren. Die gemeente ontstaat door een fusie van de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Ook het dorp Terherne uit Boarnsterhim komt bij de nieuwe gemeente. De opkomst in De Friese Meren was 52 procent. Bij elkaar opgeteld was de opkomst 3 jaar geleden 58,6 procent.
In de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn in Zuid-Holland kwam 40,9 procent van de kiezers opdagen. Dat was 3 jaar geleden 54,2 procent. Alphen aan den Rijn fuseert op 1 januari met Boskoop en Rijnwoude.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties