De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Economiewoensdag, 18 december 2013

‘Op sjiek maar niet al te gek’
De periode voor kerst is voor veel mensen traditioneel de gelegenheid om zich in het nieuw te steken. Aanschuiven aan de kerstmaaltijd in je dagelijkse kloffie: het kan wel maar sjiek is anders. Kledingzaken spelen dan ook graag in op de kerstdagen.
Leeuwarden | ,,Een pochet, een vlinderstrikje: ik verkoop het de laatste dagen meer dan in het hele jaar.” Kees van Wieren van Kees Mannenmode in Leeuwarden heeft de zaak aangepast aan de feestdagen. De kerstboom in het midden van de ruimte maar vooral ook veel accessoires. ,,Mensen willen graag wat frivools en sjieks aan de kersttafel.”
Op tafel ligt een zijden stropdas. Zwart met paarse motiefjes. ,,Het is een wat klassiek beeld dat elk jaar met kerst naar voren komt. Een mooi overhemd, zwart of wit, een gilletje of jasje. Maar niet al te gewaagd. Op sjiek maar niet al te gek, zo zou je de Leeuwarder smaak aan de kerstdis kunnen omschrijven.” En praktisch. Want de kleding moet na de kerstdagen ook wel gewoon gedragen worden. ,,Smokings zijn geen gemeengoed. Het is meer dat mensen juist voor de kerst nieuwe kleding kopen omdat je je dan toch extra lekker voelt. Je wilt er op je best uitzien met de feestdagen, en nieuwe kleren dragen bij aan dat gevoel.”
Maar waar de consument vroeger nog wel eens een compleet pak aanschafte voor de feestdagen, blijft het nu vaak beperkt tot een of twee kledingstukken. ,,Setjes, dus jasje, pantalon, blouse en stropdas, verkopen nu een stuk minder dan tien jaar geleden. Dit weekeinde had ik toevallig iemand die echt heel bewust op zoek was naar een complete nieuwe outfit voor de kerst. Maar de meeste mensen houden het bij een jasje of blouse met iets leuks daarbij. Ik denk dat dat toch ook de invloed van de crisis is.”

Vlekken

Het is een drama dat zich jaarlijks honderden malen herhaalt. Zit je in je nieuwe kerstkleding aan de maaltijd: valt er per ongeluk een aardappel met jus of een vet stuk vlees op je nieuwe jasje, blouse of broek. ,,Verschrikkelijk. Daarom is het zo belangrijk om je servet op je schoot uit te spreiden. Dat ‘vangt’ het nodige op. Maak niet de fout om je servet voor je blouse te knopen: dat ziet er niet mooi uit en zeker niet feestelijk. En doe ook het jasje niet uit. Dat kan pas na het diner. En mocht er iets fout gaan, probeer de vlek te verwijderen met heet water en een fijne handzeep of shampoo. En ga niet wrijven maar deppen. En breng de kleding meteen na de feestdagen naar de stomerij, dan kan je er nog lang plezier van hebben.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties