De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiowoensdag, 18 december 2013

Platteland kan niet zonder snel internet
Goos Bies
Itens | Een tweedeling in het basisonderwijs, Bed&Breakfast-voorzieningen die de tent kunnen sluiten en tuinders die de concurrentieslag verliezen. Dat zijn op vrij korte termijn de gevolgen voor het platteland als er geen snel internet is. Althans volgens de sprekers bij de start van een behoeftepeiling naar internet in de afgelegen dorpen in Fryslân, gisteren in Itens.
De ontwikkelingen op het gebied van de digitale snelweg gaan snel. ,,Een Bed&Breakfast als deze heeft over een jaar of vijf geen levensvatbaarheid meer”, zei gastheer Rob van der Meer. Sinds 2006 runt de Hagenees met zijn vrouw Zathe de Spieker in Itens. ,,Gasten komen uit de Randstad. Een gezin met twee kinderen heeft zo vijf prachtige digitale apparaten bij zich. Die willen games spelen, uitzending gemist zien, informatie downloaden. Dat lukt hier niet. Als er iemand op internet zit, is de hele bandbreedte gebruikt.”
Melkveehouder Frank Rijpma, buurman van Van der Meer, zei zich bedrijfsmatig nu nog wel redelijk te kunnen redden. Maar hij weet dat in de toekomst het gebruik van internet in de bedrijfsvoering alleen maar wordt uitgebreid. ,,Hieltyd mear data giet fia ynternet. Faktueren, neam mar op”, vertelde hij. En ook privé zijn internetvoorzieningen niet meer weg te denken.
Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord steunt dan ook initiatieven die moeten meehelpen de internetvoorzieningen te verbeteren op het platteland. Grote coöperaties zijn al bijna 100 procent op internet overgestapt, stelde voorman Geart Kooistra. En in de tuinbouw is internet wereldwijd een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering.
Op basisscholen dreigt zelfs een tweedeling te ontstaan, waarschuwden Sjoerd Seffinga en Sijbrand Dijkstra van Samen Deskundiger Fryslân, een projectgroep die is vrijgespeeld door de gezamenlijke christelijke en openbare basisscholen in Fryslân. Methodieken worden steeds meer volledig online aangeboden, in plaats van op papier. Een extra punt van zorg zijn de hoge kosten voor de exploitatie, zei Seffinga. ,,Scholen betalen 450 tot 500 euro per maand voor een internetaansluiting. Dat is niet meer te betalen.”
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Wellicht handig om het adres van de website voor de behoeftepeiling hier even te noemen. Friezen die graag sneller internet in hun woonplaats willen hebben, kunnen dit kenbaar maken op: www.friesland.opglas.nl.

Chris Jellema, Leeuwarden - woensdag, 18 december 2013


regio
Familieberichten
Advertenties