De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportwoensdag, 18 december 2013

De Vegt: Sauerbreij kan zich herpakken voor Sotsji

Joure | Ze was de revelatie van de vorige Winterspelen. Waar snowboardster Nicolien Sauerbreij na het zogenaamde wax-incident bij de olympiade van 2002 bekend stond als klungelprinses, groeide ze vier jaar geleden in Vancouver uit tot sneeuwkoningin. Haar winst op de reuzenslalom bezorgde Nederland de eerste gouden plak buiten de schaatsbaan.

Daan Rieken
Na dat seizoen kwam de klad er wat in bij de wintersportster. Nooit meer stond ze bij een grote wedstrijd op de hoogste trede van het podium. Ze kwalificeerde zich weliswaar vroegtijdig voor de komende Spelen in Sotsji, maar stelde haar ticket op de parallelslalom veilig dankzij een weinig overtuigende zestiende stek. Dit weekeinde presteerde ze opnieuw teleurstellend. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het Italiaanse Carezza, eindigde ze zowel op de parallel- als de reuzenslalom op een achttiende plaats. Met nog vijftig dagen te gaan tot de start van de Spelen lijkt de vraag gerechtvaardigd of Sauerbreij haar olympische titel op een serieuze manier kan verdedigen.
,,Ze laat het inderdaad nog niet zien.” Wopke de Vegt is duidelijk. De voormalig schaatscoach uit Beetsterzwaag heeft sinds zijn aanstelling als technisch directeur bij de Nederlandse Ski Vereniging vorig jaar veelvuldig met haar te maken. ,,Maar ik durf te zeggen dat ze in Sotsji weer op niveau zal zijn.”
De Fries baseert zijn vertrouwen op de ervaring van de 34-jarige Sauerbreij. ,,Nicolien weet precies wat er nodig is om te presteren. Haar leeftijd is geen nadeel. Een hoop toppers in deze sport zijn de dertig al gepasseerd. Veel draait bovendien om materiaal. Dat heeft Sauerbreij in het verleden inderdaad op negatieve wijze ondervonden, maar nu is alles in orde. Zaak is alleen nog dat ze haar draai op de piste weer vindt.”
Sauerbreijs olympische titel, de honderdste in de Nederlandse sportgeschiedenis, was een incident. Vooral tot stand gekomen door hard werk van een eenling. De Vegt werkt sinds zijn aanstelling bij de ski-bond aan een basis voor meer structurele prestaties.
,,Zo zien we nu bijvoorbeeld de opkomst van Michelle Dekker, die afgelopen weekeinde met een vijftiende plaats in de World Cup parallelslalom verrassend goed presteerde.” De 17-jarige snowboardster liet Sauerbreij achter zich en heeft daardoor zelfs nog zicht op olympische deelname.
Toch is de rol van Sauerbreij volgens De Vegt niet uitgespeeld. ,,Ze is nog niet op haar retour. Zodra ze weer in de top acht gaat boarden, kan ze meedoen om het podium. Nicolien kan zich voor de Spelen herpakken.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties