De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikeldinsdag, 25 maart 2014

Nederland profiteert bij Amerika van crisis
De top over nucleair ‘afval’ in Den Haag is voor Nederland nu al gelukt. Niet zozeer vanwege plannen en afspraken om zorgvuldig om te gaan met rest-producten van de nucleaire technologie, maar vooral omdat de Amerikaanse president, Obama, Nederland nadrukkelijk een positie heeft gegeven in de internationale (Westerse) gemeenschap. Obama noemde Nederland een trouw bondgenoot in NAVO-verband en roemde ons land in het nemen van militaire verantwoordelijkheid bij vredesmissies. Het lijkt er op dat Obama Nederland heeft teruggezet in het rijtje landen waarmee de Verenigde Staten en de NAVO een speciale band heeft.
Vooral na het terugtrekken van de Nederlandse troepen uit Afghanistan daalde de ‘populariteit’ van ons land bij de Verenigde Staten. Onder premier Balkenende stond Nederland in de gunst bij de Amerikanen. Dat leidde er onder meer tot dat Balkenende in 2009 mocht aanschuiven bij een top van de G8 en tot een bezoek van de Nederlandse premier aan het Witte Huis.
Obama heeft nadrukkelijk bedoelingen met zijn loftuitingen aan het adres van Nederland. De houding van ons land dient als vlag van de Westerse eenheid in haar houding ten opzichte van Rusland. Met Nederland in zijn loyale houding als voorbeeld wil Obama Poetin duidelijk maken dat de Westerse gemeenschap als één man optreedt richting Rusland. Poetin mocht eens denken dat hij een verdeeld Westers bondgenootschap tegenover zich heeft in het conflict rondom de Krim en mogelijk Oekraïne.
Gisteravond werd door de G7, de vergadering van belangrijkste industrielanden - Rusland deed even niet mee - vergaderd over de Westerse houding in het conflict met Poetin. Voorbereidingen om in juni een G8-bijeenkomst te houden in Rusland zijn gestaakt. Premier Cameron van Groot-Brittanïe maakte gisteren nog eens duidelijk dat er geen twijfel over bestaat: die G8-ontmoeting in Rusland gaat niet door.
De uitstraling die Obama beoogt is weliswaar van betekenis, maar of Poetin er zich iets van aantrekt? Alles wijst er op dat Rusland ‘klaar’ is met Europa en de Verenigde Staten. De gasexport naar Europa is weliswaar van grote betekenis voor de kas van Poetin, maar hij is allang bezig andere afzetgebieden. Juist dezer dagen sloot Rusland een gigantisch energie-akkoord met China.
De sancties jegens personen in Rusland hebben een zeker effect, maar dat is in zekere zin beperkt. Anders wordt het als de handel met Rusland wordt ingeperkt. Zo’n besluit raakt de Russische economie in het hart en Poetin vreest een morrend volk dat lijdt onder de effecten van economische beperkingen.
De top in Den Haag over veilig omgaan met nucleair materiaal heeft haar betekenis al gekregen in de voorbereidingen op de slotverklaring: die lag al klaar en moet nog worden bekrachtigd. De echte betekenis van de ontmoeting van zo veel regeringsleiders ligt in de zijkamertjes waar het gaat over het conflict met Rusland.
Nederland legde al eer in met de organisatie van de ontmoeting van de leiders, de echte ‘opbrengst’ is de publieke erkenning van Obama voor ons land in de internationale gemeenschap: Nederland lijkt er weer (een beetje) te doen - met dank aan de grootste crisis tussen Rusland en het Westen sinds het einde van de Koude Oorlog.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties