De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiodinsdag, 25 maart 2014

Friese mbo’er komt moeilijk aan stageplek
Leeuwarden | Het wordt voor een mbo-leerling steeds lastiger om een stageplaats te vinden. In Fryslân zijn met name tekorten in de zorg. De MBO Raad, het overkoepelend orgaan, noemt dit een zorgelijke ontwikkeling.
Landelijk overweegt een aantal scholen voor het komende schooljaar een numerus fixus - vastgesteld aantal studenten dat wordt toegelaten - in te stellen. De Friese mbo-scholen willen zover nog niet gaan. ,,Pas as alderlêste mooglikheid sille wy der oer neitinke om in limyt te stellen oan it oantal learlingen”, vertelt bestuurssecretaris Jan Douma van het Friesland College.

Bezuinigingen

Met name in de bouw en in de zorg is het voor een leerling lastig een leerplek te bemachtigen. Het tekort in de bouw is duidelijk veroorzaakt door de woningmarktcrisis. De teruggang van stageplaatsen in de zorgsector speelt vooral sinds de bezuinigingen in de zorg, zegt woordvoerder Harry van der Molen van de Friese Poort.
Zorginstellingen hebben minder geld te verdelen. Dit gaat ook ten koste van reguliere arbeidsplaatsen. Met name banen voor lager opgeleide zorgmedewerkers staan op de tocht. Daarbij werken oudere werknemers langer door. Omdat er met minder mensen meer werk moet worden gedaan, is er ook niet altijd genoeg tijd om een stagiair te begeleiden.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties