De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportdinsdag, 25 maart 2014

Over BN’ers en hun leven, vermakelijk geportretteerd
Gerard Bos
Jan D. Swart en Johan Derksen die samen een boek schrijven over het fenomeen Bekende Nederlander. Verwacht dan een gezonde dosis cynisme en een vleugje sarcasme (of andersom) her en der. Maar ook bewondering en een eerlijke doch recht door zee zijnde mening. Soms lovend, soms nietsontziend. Sporters zijn ook BN’ers, dus haal uw hart maar op. Een deel komt voorbij in Kanjers, Culthelden & Engnekken - beroep BN’er (1951-1914).
Het is deel één van een tweeluik waarin op alfabetische volgorde een groot aantal zogenoemde BN’ers wordt gerangschikt. Van Abe Lenstra tot Gordon. Van Andries Knevel tot Faas Wilkes. Of nog beter: van Aad van den Heuvel tot Herman Kuiphof. Want dit deel begint met de A - op voornaam - en eindigt bij de H.
Dat de teksten in dit boek soms villein kunnen zijn, zal niemand verbazen. Derksen schuwt zijn mening niet als huidig tv-persoonlijkheid bij ‘Voetbal International’. De oud-profvoetballer en voormalige hoofdredacteur van ’s lands meest succesvolle voetbaltijdschrift deelt de credits van dit boek met mede-auteur Swart. Hij is onder meer bekend als oud-medewerker van Feyenoord. Ze ‘sjezen’, zoals ze het zelf verwoorden, ‘in twee delen door een nagemaakte en flikflooiende wereld.’ Daarin laten ze ‘honderd kanjers, culthelden en engnekken zelf uitleggen wat er tussen 1951 en nu is misgegaan.’ En, zo beloven ze: ‘Af en toe helpen we een handje (...) Klasse en rubbish, beoordeeld op persoonlijke titel’.
Bekende Nederlanders uit de sportwereld die voorbij komen, zijn onder andere Faas Wilkes, Johan Cruijff, Bep van Klaveren, Coen Moulijn, Gerrie Knetemann, Guus Hiddink en Hans Kraay. Maar óók Abe Lenstra. Leuk voor de Friese voetballiefhebbers onder ons.
Lenstra is een voorbeeld van zo’n BN’er die niet zelf in dit boek aan het woord komt. Wel is het zeer de moeite waard wat Swart en Derksen over de clublegende van sc Heerenveen te melden hebben. Natuurlijk wordt even zijn loopbaan kort samengevat, komen aloude verhalen over Heerenveen - Ajax, de kans om naar Fiorentina te gaan en zijn moeizame relatie met het Nederlands elftal ter sprake. Maar ook een interessante passage over Lenstra nadat hij getroffen werd door een hersenbloeding (1977)
‘Inter Football, het bureau van Cruijffs schoonvader Cor Coster, schept orde in de publiciteit rond zijn gezondheidstoestand. Wie hem in het revalidatiecentrum in Leersum wil bezoeken, moet eerst entree betalen. Er komt geen verhaal of foto meer in de krant zonder dat eerst een vergoeding per giro is overgemaakt: 85 procent is voor Lenstra, 15 procent voor het bureau (...)’ Grappig om te lezen is hoe Theo Koomen volgens het boek met een fruitmand wist ‘binnen te dringen’ en hoe bijzonder kwaad dat Coster maakte.
Zo wordt elke BN’er, sporter of niet, op bijzondere wijze besproken. Door zichzelf, door de auteurs of door een ander. Hoe dan ook, zeer vermakelijk.
* Kanjers, Culthelden & Engnekken - beroep BN’er (1951-1914), deel 1. Voetbal International. 18,95 euro.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties