De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Economiewoensdag, 21 mei 2014

Zelf energielabel van je huis bepalen via internet
Leeuwarden | Wie het energielabel van zijn woning wil weten, kan dat sinds kort zelf vinden op internet. De energielabel-atlas is een initiatief van Meer Met Minder, een samenwerkingsverband van bouw-, installatie- en energiebedrijven.
Met de atlas hoopt het samenwerkingsverband in de eerste plaats huiseigenaren bewuster te maken van de energie-efficiëntie van hun woning, vertelt Rick van der Weg, woordvoerder van Meer Met Minder. ,,En natuurlijk hopen we dat mensen op basis van de bevindingen en eventuele aanbevelingen die ze krijgen investeren in het energiezuiniger maken van hun huis. Dat levert voor onze branche werk op”.
Met een energielabel, afgegeven door een gecertificeerd inspecteur, is in één oogopslag te zien hoe energiezuinig een huis is. Hoewel bij huizen ouder dan tien jaar bij verkoop een energielabel wettelijk verplicht is, hebben de meeste koophuizen in Nederland nog geen officieel label. Koper en verkoper kunnen namelijk ook onderling tot een koop besluiten zonder een label.
Mede door deze gedoogpraktijk zijn de meeste energielabels van de energielabelatlas een indicatie gebaseerd op gegevens als bouwjaar en oppervlak. Zo werd bijvoorbeeld vanaf 1992 dubbelglas bij alle nieuw te bouwen woningen verplicht.
Toch is de atlas volgens Van der Weg behoorlijk betrouwbaar. ,,Bewoners kunnen zelf op de website gegevens aanvullen. Wie bijvoorbeeld een huis uit de jaren zestig heeft maar zelf dubbelglas en muurisolatie heeft laten aanbrengen, kan dat aangeven. Op basis van die extra gegevens wordt het label opnieuw bepaald en op de website aangepast. Uit steekproeven blijkt het zo verkregen label in negen van de tien gevallen maximaal één labelstap van het officiële label af te wijken.”
De website geeft ook advies voor energiebesparende maatregelen en toont bedrijven in de omgeving om de aanpassingen uit te voeren. ,,We stellen ons niet garant voor die bedrijven maar ze hebben wel een cursus gevolgd en een verklaring ondertekend. Bovendien kan een klant op de site een bedrijf beoordelen.”
Zie ook www.energielabelatlas.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties