De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Regiowoensdag, 21 mei 2014

Provincie mag zoeken naar alternatief windmolens
Leeuwarden | Er is een kans dat het Windpark Fryslân, dat in het IJsselmeer op zes kilometer uit de kust van Makkum moet verrijzen, geringer in omvang wordt dan nu in de plannen staat. Minister Henk Kamp van Economische Zaken voert namelijk de motie uit die de Tweede Kamer onlangs indiende, en waarin de Kamer eist dat het park niet meer dan 250 megawatt aan vermogen mag hebben. Nu zitten er tussen de varianten een plan voor een park van honderd turbines van 400 MW.
De provincie moet van de minister wel zoeken naar locaties elders op land om toch aan de taakstelling te komen. In Fryslân moet voor 2020 minimaal 530,5 MW aan turbines komen; in heel Nederland moet 6000 MW komen. ‘Fryslân heeft binnen deze afspraken de mogelijkheid om uiterlijk 30 juni te komen met realistische alternatieven’, aldus de minister. Het comité Fryslân foar de Wyn, waarin Hou Friesland Mooi, de Friese Milieufederatie en de molenbouwers van Platform Duurzaam Fryslân zitting hebben, heeft 39 plannen voor windparken en -parkjes verzameld die aan gestelde criteria voldoen, en houdt vanaf maandag informatieavonden in de dorpen die het aangaat om het draagvlak te peilen.
Als Fryslân met realistische alternatieven komt, krijgt de provincie tot 1 januari de tijd om alles planologisch in te vullen. Tot die tijd zal de procedure rond Windpark Fryslân in de ijskast gezet worden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties