De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Economiedinsdag, 1 juli 2014

Eerder ziekten in gewassen door betere groeiomstandigheden
Leeuwarden - ,,Er zijn boeren die te veel naar de kalender kijken bij de aanpak van ziekten en plagen, in plaats van eens goed te observeren hoe de gewassen het nu werkelijk doen. Dat leidt er nogal eens toe dat ze te laat zijn met de bestrijding van ziekten en plagen. Planten groeien dit jaar veel sneller dan normaal. Vooral de aardappelen die vroeg zijn gepoot, en gewassen die eerder zijn gezaaid", zegt akkerbouwwoordvoerder Upt Hiddema van LTO Noord. ,,Dat betekent dat ze soms achter de feiten aanlopen en later dit seizoen wellicht iets minder opbrengst zullen binnenhalen."
Zo spelen in de aardappelteelt aandoeningen als phytophthora en virus- en bacterieziekten meer op. ,,Het komt volop voor en is er ook veel eerder. Maar als je het afzet tegen de groeifase van de plant dan is het een normale situatie."
Keuringsorganisatie voor de akkerbouw NAK heeft dit jaar dan ook al meer pootaardappelen in klasse verlaagd of afgekeurd dan voorgaande jaren. Het verschil met 2013 is groot omdat de aardappelplanten vorig jaar - door het koude voorjaar - veel later boven de grond kwamen. Ook ten opzichte van 2012 zijn er iets meer afkeuringen, al ligt de ernst van de aandoeningen redelijk in lijn met de groeifase van de planten. In het noordelijk kleigebied is tot half juni 2,6 procent van het areaal in klasse verlaagd. Vorig jaar was dat op dit tijdstip 0,4 procent en in 2012 was dat 1,8 procent. Net als vorige jaren spelen vooral bacterieziekten een belangrijke rol.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties