De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economiewoensdag, 1 oktober 2014

Oenema Transport vraagt faillissement aan
Heerenveen - Oenema Transport BV uit Heerenveen heeft faillissement aangevraagd. Een doorstart is niet mogelijk. Met het faillissement zitten 35 werknemers zonder emplooi.
Het transportbedrijf kwam onder meer in financiële problemen doordat de prijzen in de transportsector laag zijn. Het faillissement staat volledig buiten de taxitak van Oenema, benadrukt managementteamlid Ruurd Jellema. ,,De taxiwerkzaamheden gaan gewoon door. Het faillissement heeft hier geen enkele invloed op."
Er is volgens Jellema sprake van een schuldenlast. Over de hoogte hiervan wil hij niets kwijt.
Het faillissement is begin deze week aangevraagd. Gistermiddag had de rechtbank van Leeuwarden het faillissement nog niet uitgesproken. Wie de curator wordt is dan ook nog niet bekend.
Oenema kwam eerder deze maand in het nieuws toen het bedrijf besloot geen werk meer uit te besteden aan Bulgaarse chauffeurs, die zouden werken voor een Bulgaarse vestiging. FNV Transport en Logistiek had actie gevoerd tegen Oenema, toen duidelijk werd dat Oenema de Bulgaren liet rijden, zonder wet- en regelgeving in acht te nemen.
Exemplarisch
Edwin Atema van FNV vindt het faillissement van Oenema exemplarisch voor de transportwereld. ,,Het is een uitgeklede handel. Transportbedrijven rennen weg voor hun problemen en halen zo de eindstreep niet. Oenema probeerde de lonen laag te houden, terwijl ze meer geld van de opdrachtgevers hadden moeten vragen."
Die opdrachtgevers spelen transportbedrijven tegen elkaar uit, aldus Atema. ,,Daar zijn we met de FNV mee bezig. Een belangrijke stap is dat de opdrachtgevers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het naleven van de CAO. Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, red.) is daar een voorstander van."
,,Voor Oenema komt dit helaas te laat", vervolgt Atema. ,,Oenema heeft een verkeerde weg gekozen door Bulgaren in dienst te nemen, terwijl ze de strijd hadden moeten aangaan met de opdrachtgevens."
FNV maakt zich er sterk voor om de werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. ,,Het werk dat Oenema had is weggevallen en wordt opgepakt door andere transportbedrijven."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties